Noorwegen te sterk: Oranje uitgeschakeld voor de medailles

Nederland is uitgeschakeld op het WK. In Trondheim was regerend wereldkampioen Noorwegen te sterk: 23-30.

In het Spektrum stuurde bondscoach Per Johansson de opbouwrij Dulfer, Smits en Housheer het veld in, met Bo van Wetering en Angela Malestein op de hoeken. Op de cirkel startte Oranje met Nikita van der Vliet, Yara ten Holte begon in het doel.

In de openingsfase had Nederland het moeilijk om tot doelpunten te komen. Het duurde ruim vijf minuten voor Dione Housheer Oranje voor het eerst op het scorebord zette. Dankzij sterk keeperswerk van Yara ten Holte – ze stopte onder meer een penalty en tegenaanval – bleef de schade in de beginfase beperkt. Bij 4-6 nam Johansson zijn eerste time-out.

Silje Solberg
Ook in het tweede gedeelte van de eerste helft had Oranje het moeilijk om door de Noorse defensie heen te komen. Doelvrouw Solberg bleek meermaals een sta-in-de-weg voor Oranje. Na 20 minuten had de Noorse een stoppercentage van liefst 64 procent. Via 7-12 kon Nederland mede door een dubbele Noorse tijdstraf en twee doelpunten van Zoë Sprengers nog terugkomen tot een 11-12 ruststand.

De tweede helft nam Noorwegen langzaam afstand. Bij 15-16 sloegen de Noren een gat van zes: 15-21. Johansson bracht Rinka Duijndam en probeerde aanvallend via zeven-tegen-zes terug in de wedstrijd te komen, maar dat lukte niet.

Acht minuten voor tijd kwam Oranje terug tot drie (20-23), maar meer zat er niet in. Onder aanvoering van Stine Skogrand, negen uit negen, en de ingevallen doelvrouw Katrine Lunde gaf Noorwegen voor eigen publiek de voorsprong niet meer uit handen.

Plek 5 tot en met 8
Oranje is nog niet uitgespeeld op het WK. Aankomende vrijdag neemt Nederland het op tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Denemarken en Montenegro. Aankomende zondag staat dan eventueel het duel om plek vijf nog op het programma.