Noorwegen verdedigt titel en is opnieuw Europees kampioen

By 20 november 2022Voorpagina

De Noorse vrouwen zijn opnieuw Europees kampioen. In een spannende finale in Ljubljana kwam de titelhouder tegen Denemarken pas in de slotfase voor het eerst op voorsprong en gaf die niet meer uit handen: 25-27.

In de eerste helft leek het erop dat Denemarken net als in het hoofdrondeduel tussen beide teams de favoriete Noorse ploeg opnieuw dwars zou zitten. De Denen begonnen sterk aan de eindstrijd en namen snel afstand (8-4). Bij rust was de voorsprong drie: 15-12.

Katrine Lunde
Onder aanvoering van sterspeelster Nora Mørk, goed voor acht doelpunten, startte Noorwegen in de tweede helft aan een inhaalrace. Via 18-22 kwam Noorwegen tien minuten voor tijd opeens langszij (22-22) en niet veel later was de eerste Noorse voorsprong een feit: 23-24.

De ingevallen doelvrouw Katrine Lunde (42) zorgde er in de slotfase met vier reddingen voor dat Denemarken niet meer terug in de wedstrijd kwam. Titelhouder Noorwegen mag zich voor de negende keer in de geschiedenis Europees kampioen noemen.

Montenegro
De strijd om het brons werd gewonnen door Montenegro. Zij waren na verlenging te sterk voor Olympisch kampioen Frankrijk: 27-25. Oranje is op het EK op plaats zes geëindigd en scoort daarmee een WK-ticket.