Skip to main content

Nummer één Ten Velde kijkt nauwelijks naar topscorerslijst: “Voor het eerst is het OKT binnen handbereik”

De huidige topschutter van het Europees kampioenschap komt uit Arnhem. Linkerhoekspeler Rutger ten Velde (26) is in Hamburg nog niet klaar met scoren. “Er wordt wel eens gezegd dat het na de basis snel minder wordt, alleen kijk eens hoe een Niels Versteijnen het gemis van Smits opvangt.”

Advertentie

28 goals in vier wedstrijden. Driekwart van de ballen van Ten Velde raken het net en zo heeft hij vaker geraakt dan Martim Costa en Mathias Gidsel die de top-3 compleet maken. “Alleen net tegen Zweden miste ik te veel en lag het percentage lager. Als ik dat beter had gedaan, hadden we misschien wel gewonnen. Dan zag ons toernooi er heel anders uit”, aldus de speler van TuS N-Lübbecke.

In de hoofdfase neemt Ten Velde weinig tijd om de verschillende lijstjes te bekijken en zijn naam bovenaan terug te vinden. “Mijn percentage is het meest belangrijk. Zeker als hoekspeler en penaltynemer”, zegt hij. Maar dan toch: “Het is wel fijn om hoog in zo’n rijtje als doelpuntenmaker te staan. Natuurlijk. Ik wist dat ik met mijn rol als strafworpnemer van Oranje belangrijk zou kunnen worden met veel goals. De coach spreekt het vertrouwen in me uit en dat zorgt voor een goed gevoel. Ik sta zeker aan de streep.”

Zeven meters oefenen
De eerste drie tegen Denemarken gingen erin en onder keepers Emil Nielsen en Niklas Landin door. “Het is ook een mentale kwestie, maar pas na mijn tweede strafworp leun ik op mijn gevoel. Verder is het vooral training en voorbereiding. Nog voor Kay Smits moest afhaken voor het EK nam ik na de training bij mijn Duitse club, waar ik de zeven meters moet laten aan onze topschutter Fynn Hangstein, ruim de tijd om penalty’s te oefenen. Omdat ik wist bij Oranje achter Kay de nummer twee te zijn.”

Advertentie

“Vooraf doe ik mijn huiswerk. Ik analyseer op basis van beelden de krachten van de keepers en dat mix ik met mijn eigen voorkeuren vanaf zeven meter. Tegen Denemarken lukten de eerste twee onder de keeper door. Dat gaf me het vertrouwen om de derde tussen de benen van Landin te gooien. De vierde ging op een cruciaal moment mis. Natuurlijk baal ik daar van. Net als de gemiste schoten tegen Zweden. Maar vergeet niet dat op zo’n EK de beste keepers van de wereld actief zijn.”

Aflopend contract in Lübbecke
Ten Velde, die in eigen land doorbrak bij Volendam, is gefocust en nog lang niet tevreden. “Voor het eerst is het OKT binnen handbereik. De ploeg is in de afgelopen jaren zo gegroeid. Ook in de breedte. Er wordt wel eens gezegd dat het na de basis snel minder wordt, alleen kijk eens hoe een Niels Versteijnen het gemis van Smits opvangt. Die is gewoon bezig aan een heel sterk toernooi. We zijn naast Kay ook Tom Jansen en nu Samir Benghanem en Thomas Houtepen kwijt met een kruisbandblessure. Toch staan we bij de laatste twaalf van Europa met zicht op meer.”

Ondanks de laatste twee nederlagen op het EK, blijft Ten Velde vertrouwen houden in de kansen van Oranje om het Olympisch Kwalificatie Toernooi te halen. Dan heeft de Arnhemmer met de nummer één positie op de topschutterslijst ook voldoende zelfvertrouwen getankt. “Natuurlijk ben ik blij met mijn aandeel in het Nederlandse spel, want mijn contract in Lübbecke is op dit moment aflopend”, deelt Ten Velde. “Ik heb in december tegen de club gezegd het EK te willen afwachten. Ik weet nog niet waar ik deze zomer speel.”

In 2022 kwam de hoekspeler bij TuS N-Lübbecke terecht. Via het reeds naar het derde niveau van Duitsland gedegradeerde TuS Fendorf vond Ten Velde zijn weg naar de top van de tweede Bundesliga. Ook toen viel hij met goals op en dwong zo een contract bij de veel hoger spelende zwart-roden af.

Drie keer knallen
Vooral hoopt Ten Velde dan met de Oranjemannen druk te zijn met de Olympische Spelen in Parijs. “We moeten de aankomende drie wedstrijden knallen en vechten voor het hogere doel. Wat er gezien de blessures nog in ons vat zit? Als we ons hoge niveau halen zie ik ons van Noorwegen, Portugal en Slovenië winnen. Het is aan ons, ook aan mij als topschutter, om de aankomende wedstrijden in Hamburg top te zijn.”

Foto: FotoReza

Advertentie