Skip to main content

Ondanks uitschakeling staat er tegen Montenegro genoeg op het spel voor de Oranjedames

By 16 november 2022Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Het Nederlands team doet op het EK niet meer mee om de medailles, maar vanavond om 18:00 tegen Montenegro is Oranje alsnog gebaat bij winst.

Advertentie

De drie beste landen van het Europees kampioenschap plaatsen zich rechtstreeks voor het WK van 2023. Doordat Nederland de halve finale niet meer kan halen, lijkt de formatie van Per Johansson uitgespeeld.

Denemarken, Zweden of Slovenië?
Lijkt, want het wereldkampioenschap van volgend jaar wordt door Noorwegen, Denemarken en Zweden georganiseerd. Zij zijn al geplaatst voor het WK en zullen bij de verdeling van startbewijzen in de EK-ranking wegvallen. Daarom moet Oranje op het eindtoernooi zo hoog mogelijk eindigen.

De vluchtroute uitgelegd. Noorwegen is al zeker van de laatste vier en Denemarken (nummer twee in hoofdgroep 1) en Zweden (derde) zijn tevens in de race voor de halve finale van het Europees kampioenschap. Ook Slovenië, dat net als Denemarken en Zweden vier punten heeft, is kanshebber.

Advertentie

Vrijdagmiddag in Ljubljana
Tegen Montenegro kunnen de Oranjedames zich plaatsen voor de wedstrijd om plaats vijf. Die wordt op vrijdagmiddag om 15:00 in Ljubljana gespeeld. Hoe hoger de dames van Johansson eindigen, hoe groter de kans op directe plaatsing voor het WK is.

Frankrijk en Montenegro zijn in hoofdgroep 2 al geplaatst voor de halve finale. Als naast Noorwegen daar een organiserend land als Denemarken of Zweden bijkomt, volstaat eindpositie vijf op het EK voor de Oranjedames voor een WK-ticket.

Mogelijk scenario bij toekennen WK-tickets:
1. Noorwegen (organiserend land)
2. Frankrijk (eerste WK-ticket)
3. Zweden (organiserend land)
4. Montenegro (tweede WK-ticket)
5. Nederland (derde WK-ticket)

Nederland – Montenegro begint om 18:00 en is te zien op Ziggo Sport. Bij een zege van Oranje (drie punten, doelsaldo -9) en verlies van Spanje (drie punten, doelsaldo -6) tegen Frankrijk eindigt de nationale ploeg op de gewilde derde plaats in hoofdgroep 2. Als concurrent Spanje weet te stunten tegen Frankrijk wordt naar het doelsaldo van beide landen gekeken, omdat Nederland – Spanje onbeslist eindigde (29-29).

Slotprogramma hoofdfase EK:
15:30 Roemenië – Duitsland
15:30 Hongarije – Slovenië
18:00 Nederland – Montenegro
18:00 Kroatië – Zweden
20:30 Frankrijk – Spanje
20:30 Noorwegen – Denemarken

Foto: Tina Kolthof

Advertentie