Skip to main content

Ook Montenegro eindigde de afgelopen jaren vaak in de top-10

By 15 december 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Ook in de strijd om plaats vijf op het WK en daarmee een gunstigere poule-indeling tijdens het OKT kunnen de Oranjedames rekenen op flinke tegenwerking, want aanstaande tegenstander Montenegro eindigde de afgelopen jaren ook vaak in de top-10 van een groot eindtoernooi.

Advertentie

De opponent van vanmiddag behaalde vorig jaar zelfs brons op het EK. Nederland lag er al voor de halve finales van het Europees kampioenschap uit.

Waar Oranje op het WK zes van de zeven wedstrijden heeft gewonnen, trok de ploeg van bondscoach Bojana Popovic – tevens hoofdtrainer van Champions League-club Buducnost – vier keer aan het langste eind. Na een probleemloze poulefase ging Montenegro tegen Kroatië (25-26) en halve finalisten Zweden en Denemarken ten onder. Tussendoor werd Senegal met 29-21 verslagen.

Mugosa en Bulatovic
Tegen kampioenskandidaat Denemarken kwam Montenegro woensdagavond knap terug van 21-13 achter. Uiteindelijk werd het slechts 26-24 voor het thuisland. Hoekspelers Dijana Mugosa (zes goals) en Nina Bulatovic (vier) waren in Herning in vorm. Laatstgenoemde vult het gat op dat Jovanka Radicevic op de rechterhoek heeft achtergelaten. In 2022 stopte de linkspoot van Krim Mercator na meer dan duizend goals voor Montenegro.

Advertentie

Radicevic was er in 2020 nog bij toen Montenegro onder leiding van de huidige bondscoach van Nederland als vijfde op het Europees kampioenschap eindigde. Oranje moest het met plaats zes doen. Per Johansson stond drie jaar bij de Montenegrijnen aan het roer.

Om 14:30 op Viaplay
Sinds het WK van 2017 eindigde Montenegro vijf keer in de top-10. Alleen op het WK van 2021 stelde de nationale ploeg met plaats 22 teleur. Ter vergelijking: Oranje stond in die periode slechts één keer vaker tussen de tien beste landen.

Montenegro – Nederland begint vanmiddag om 14:30. Viaplay zendt de partij met Nederlands commentaar uit. De winnaar van het duel speelt zondagochtend om 10:15 voor plaats vijf van de wereld tegen de winnaar van Tsjechië – Duitsland.

Foto: FotoReza

Advertentie