Skip to main content

Opvallende cijfers voor Smits en Steins

By 18 januari 2023Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Oranjemannen Kay Smits (foto) en Luc Steins drukken op het WK een duidelijke stempel op het aanvalsspel van Nederland. Dat blijkt na de groepsfase uit cijfers van de IHF.

Advertentie

Smits heeft maar twee doelpunten minder gemaakt dan de huidige topscorers van het wereldkampioenschap: de IJslander Bjarki Mar Elisson en Mathias Gidsel uit Denemarken. 26 om 24 goals voor de rechteropbouwer van Oranje.

Assists
Met 71 procent is ook het scoringspercentage van Smits hoog. Zo scoorde de Limburger in de groepsfase van het WK al zijn acht strafworpen. Het scoringspercentage van bijvoorbeeld topschutters Milos Vujovic (24/29, 83 procent) en Ahmad Madadi (18/22, 82 procent) ligt nog hoger.

De zuinige Steins, twaalf goals uit dertien pogingen, valt door zijn vele assists op in de statistieken. Vijftien beslissende passes gaf de middenopbouwer van Oranje en PSG in de eerste drie wedstrijden op het eindtoernooi. Daarmee staat Steins zesde op het lijstje met assistkoningen.

De Duitser Juri Knorr staat na twintig assists op plaats één. Nederland komt de pas 22-jarige spelbepaler van Rhein-Neckar Löwen zaterdagavond tegen. Dan spelen Oranje en Duitsland om 20:30 tegen elkaar.

De dekking
Middenverdedigers als Samir Benghanem en Robin Schoenaker maken op het WK niet opvallend veel steals of blocks, maar hebben er wel voor kunnen zorgen dat Bart Ravensbergen opvalt. De doelman van de nationale ploeg maakte in de groepsfase veruit de meeste stops.

Foto: FotoReza

Advertentie