Skip to main content

Oranje boekt eerste EK-zege ooit

By 11 januari 2020Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjemannen hebben in Trondheim de eerste EK-zege ooit geboekt. Letland werd na een wervelende eerste helft met 24-32 geklopt. 

Advertentie

Iso Sluijters gaf Nederland in het tweede groepsduel een vliegende start. De eerste vijf treffers van Oranje kwamen van de hand van de linkspoot. Na 3-5 groeide het gat naar zes doelpunten.

Kunststukjes van hoekspelers Bobby Schagen en Jeffrey Boomhouwer betekenden de 7-12 en 7-13. Zowel Bart Ravensbergen als Gerrie Eijlers stopte voor rust een strafworp van Letland.

Ademruimte
In het derde kwartier kwam Nederland onder druk te staan. Vanaf de strafworplijn en in ondertal, Oranje moest vaker dan eens aan de noodrem trekken, werd het verschil teruggebracht naar 18-21. Ephrahim Jerry en Kay Smits, met zijn vijfde, zorgden een kwartier voor tijd voor ademruimte (18-23).

Versteijnen
Zes minuten voor tijd tekende jongeling Niels Versteijnen, pas 19 jaar, voor de 22-27. In het slot van het tweede EK-duel van Oranje kwam de historische overwinning niet meer in gevaar. De vlieger van Boomhouwer op Smits (23-29) en het lobje van Leenders betekenden het slotakkoord in stijl.

Foto: FotoReza

Advertentie