Skip to main content

Oranje in ‘Macedonische helft’ bij EK in november

By 28 april 2022Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Een zware loting voor de Oranjedames bij het EK, dat in november wordt gehouden. Nederland krijgt in eerste instantie in speelstad Skopje te maken met Frankrijk (9 november), Noord-Macedonië (7 november) en Roemenië (5 november).

Advertentie

Voor de loting van het EK 2022, dat voor het eerst in drie landen wordt gehouden, was al duidelijk dat het team van bondscoach Per Johansson in Celje of Skopje terecht zou komen. Dat had ermee te maken dat de drie gastlanden, plus Hongarije, op voorhand al in een groep waren geplaatst.

Nederland, uit pot 2, kreeg daardoor in ieder geval niet te maken met Hongarije, Montenegro en Zweden. Maar uit pot 1 werd met Frankrijk, tweede bij het EK 2020 en het WK 2021, een loodzware tegenstander ingeloot. Terwijl dat ook Polen had kunnen zijn. En Roemenië, uit pot 4, is wel even wat anders dan Zwitserland.

Mocht Oranje de hoofdronde halen, dan kruist de groep C met Polen, Montenegro, Duitsland en Spanje uit poule D. Ook die duels worden in Skopje gespeeld. Het betekent wel dat Nederland de drie Scandinavische grootmachten tot en met de halve finale zal ontlopen. Het laatste EK-weekeinde (18-20 november) wordt afgewerkt in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.

Groep A (Ljubljana): Noorwegen, Hongarije, Kroatië, Zwitserland.
Groep B (Celje): Denemarken, Zweden, Slovenië, Servië.
Groep C (Skopje): Frankrijk, NEDERLAND, Noord-Macedonië, Roemenië.
Groep D (Podgorica): Polen, Montenegro, Duitsland, Spanje.

Dit is het laatste EK met 16 landen. Bij de volgende editie van november en december 2024 in Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland strijden 24 landen om de Europese titel.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie