Skip to main content

Oranje kan 59 minuten mee met titelhouder, maar moet in zuur slot afhaken

By 15 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Nederland gaat niet als groepswinnaar, maar nummer twee van poule E naar de hoofdfase van het EK in Duitsland. Oranje was vanavond in Mannheim heel dichtbij een punt tegen titelhouder Zweden, maar moest de Scandinaviërs in de slotminuut toch voor laten gaan: 29-28.

Advertentie

De openingsfase in Mannheim was zelfs voor Oranje. Nadat Luc Steins de Zweedse middenverdediger Oscar Bergendahl spaghetti legs bezorgde, de Limburger miste pas een minuut voor tijd zijn eerste schot, scoorde Dani Baijens de 3-6.

In het vervolg kwam de titelhouder op gang. Vooral spelbepaler Felix Claar, teamgenoot van Bergendahl bij Champions League-winnaar SC Magdeburg, was door Nederland moeilijk te volgen.

Blessure voor Benghanem
Na 15-15 halverwege liepen de Scandinaviërs uit naar 19-16. De Oranjemannen gaven niet op en opnieuw was Steins, maker van zes doelpunten, de Zweedse dekking te slim af (20-20).

In minuut 41 was het even stil in Duitsland. Samir Benghanem (foto) ging naar de grond en moest er met een brancard af. Nederland leek de strijd te moeten staken, maar juist toen de nood hoog was toonde de nationale ploeg boordevol karakter te zitten.

Advertentie

27-28
Invaller voor Benghanem Lars Kooij, elf maanden per jaar spelend in de derde (!) Bundesliga, maakte in het slotkwartier vier goals. Op aangeven van Niels Versteijnen, een stuitpass achterlangs, zette Tim Claessens de formatie van de Zweedse bondscoach Staffan Olsson zelfs even op voorsprong (27-28).

Na een strafworp van Barca-speler Hampus Wanne was het Claar die in de slotminuut de 29-28 achter de verdienstelijk keepende Bart Ravensbergen legde. In de tegenstoot raakte aanvoerder Bobby Schagen de slingerende benen van Andreas Palicka. Ook een wanhoopspoging van Baijens werd door de goalie van Zweden en topclub PSG gekeerd.

Hamburg
Met vier punten eindigt Nederland achter Zweden, zes punten, op plaats twee in groep E. Op woensdagavond vervolgen de mannen van Olsson en assistent Wai Wong het Europees kampioenschap. Dan wordt er in Hamburg gekruist met poule D en F.

Foto: FotoReza

Advertentie