Oranje met opgeheven hoofd naar huis

HERNING – De Nederlandse handbalsters zijn er niet in geslaagd de finale van het Wereldkampioenschap in Denemarken te winnen. De Oranjedames leek hun zenuwen niet de baas te kunnen. Al in de eerste helft sloegen de Noren een gat van 11 doelpunten (9 – 20). Uiteindelijk verloor Nederland met 23 – 31 en eindigen zij dus als tweede op het Wereldkampioenschap. Nog altijd een absolute topprestatie!

Hoewel Nederland de score opent via Estavana Polman zijn het toch de Noren die het initiatief nemen in de beginfase. In de zesde minuut staat het 2 – 4 voor Noorwegen. Voor Nederland is vooral Danick Snelder goed op schot en zorgt daarmee dat haar ploeg niet te ver achterop raakt bij de Noren.

Nederland komt dan in ondertal omdat diezelfde Danick Snelder een twee minuten tijdstraf krijgt. Noorwegen loopt in deze fase uit naar 4 – 8. Oranje oogt zenuwachtig, wat onder andere resulteert in het missen van open kansen. Met een stand van 4 – 9 neemt Henk Groener een time out.

Aanvankelijk zonder succes. Nederland kan de zenuwen nog altijd niet de baas. Keepster Tess Wester laat op het oog houdbare ballen door en aanvallend blijft Oranje doorgaan met het missen van open kansen. De marge van Noorwegen loopt op: 6 – 12. Keepster Tess Wester wordt dan gewisseld voor Marieke van der Wal. Het lukt gewoon niet bij Nederland. De Noren zijn simpelweg beter in deze fase van de wedstrijd. Het staat dan 8 – 14 (23 min).

En Noorwegen gaat door. Het kan telkens te eenvoudig tot scoren komen, vooral via rechterhoek speelster Stine Skogrand. De teams gaan rusten met een stand van 9 – 20.

In de tweede helft weet Nederland opnieuw niet echt een vuist te maken. Het gat met de Noren kan in de beginfase niet worden verkleint en blijft steken op zo’n 10 doelpunten. Na 13 minuten in de tweede helft lijkt Nederland het gat iets te kunnen dichten. Cirkelspeelster Danick Snelder neemt aanvallend een groot aantal doelpunten voor haar rekening en in de dekking staat keepster Tess Wester goed te keepen. Het staat dan 17 – 24.

De marge blijft dan een tijdje steken op zeven doelpunten voor de Noren. Nederland gaat zelfverzekerder spelen en lijkt toch te gaan geloven in een overwinning. Oranje komt via Estavana Polman terug tot vijf doelpunten (21 – 26, 21 min). Maar dan begint het Noorse slotoffensief. Binnen een mum van tijd is de marge weer vergroot naar 21 – 29. Op de tribunes staan de Noren al te springen, want zij winnen het Wereldkampioenschap handbal 2015. Nederland pakt zeer verdienstelijk het zilver. De wedstrijd eindigd in 23 – 31.