Handbaldames schrijven geschiedenis: Oranje naar Rio!

De Nederlandse handbaldames hebben zich vandaag geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio! De ploeg van bondscoach Henk Groener won na een moeizame eerste helft uiteindelijk ruim van Japan (33-25) en schreef zo historie door zich als eerste Nederlandse handbalploeg ooit te plaatsen voor het grootste sportevenement ter wereld.

Eerste helft
Oranje begon nerveus aan de wedstrijd. De normaal zo sterke Nederlandse verdediging had het in de beginfase moeilijk met de snelle en bewegelijke Japanse aanvallers. Na 7 minuten had Japan, mede door twee benutte strafworpen, een voorsprong van 4-6. Doordat Oranje via Groot en Polman zelf ook makkelijk tot scoren kwam kon Japan echter geen afstand nemen. Na 11 minuten nam bondscoach Henk Groener bij een stand van 6-8 een time-out. Meteen na de onderbreking kreeg Kramer een tijdstraf maar keerde Wester de uitgespeelde Japanse aanval. Na een benutte strafworp van Japan en een break van Malestein blijft het verschil twee: 7-9. Na 20 minuten krijgt de Nederlandse dekking iets meer grip op de snelle Japanners. Onder meer door twee stops van Wester en drie doelpunten van Malestein komt Oranje op voorsprong en neemt de Japanse bondscoach een time-out: 12-10. Als Kramer vervolgens haar tweede tijdstraf krijgt kan Japan in overtal terugkomen tot 13-13. In de slotfase van de eerste helft kan Oranje geen afstand nemen en gaat het zelfs met een achterstand de rust in: 15-16.

Tweede helft
Oranje kwam sterk uit de kleedkamer. Snelder kreeg weliswaar een vroege tijdstraf, maar Nederland kwam de ondertalsituatie zonder kleerscheuren door. Via twee doelpunten van de opnieuw sterk spelende Laura van der Heijden kwam Oranje bij 18-17 voor het eerst in de tweede helft op voorsprong. De Nederlandse dekking stond een stuk beter als in de eerste helft en ook aanvallend kon de ploeg van Groener makkelijker tot scoren komen. Via twee keer Snelder, Broch, Smeets, Groot en een gestopte strafworp van Wester slaat Nederland een kwartier voor tijd het eerste serieuze gat: 25-19. De Japanse bondscoach nam daarop een time-out. Oranje verzuimd vervolgens om de wedstrijd definitief in het slot te gooien door een aantal vrije kansen niet te benutten. Met nog 8 minuten te spelen is de stand 26-21. Door doelpunten van Malestein en van der Heijden in ondertal kan Oranje de voorsprong van 6 behouden en met nog 5 minuten te spelen lijkt een historische prestatie in de maak. Na een doelpunt van Broch, een stop van Wester en een doelpunt van Malestein wordt het verschil op 7 gebracht en is de wedstrijd gespeeld: 30-23 met nog 3 minuten! Groot, Broch en een draaibal van Malestein bepalen de eindstand uiteindelijk op 33-25 en zo plaatst Oranje zich voor de Olympische Spelen in Rio!

Speelster van de wedstrijd werd Yvette Broch.