Skip to main content

Oranje opent hoofdfase met benauwde zege

By 9 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Oranje is in de hoofdfase van het WK in Spanje op vijf punten gekomen. Nederland bleef vanmiddag Roemenië nipt voor: 31-30.

Advertentie

Bij 26-21 leek er geen vuiltje aan de lucht voor de nationale ploeg. In het slotkwartier kwam Roemenië, dat Oranje in balbezit liet twijfelen, heel dichtbij. Cirkelspeler Crina Pintea maakte er zes en versierde een aantal strafworpen.

Met nog vier minuten te gaan viel de 29-29. In de slotfase stond doelvrouw Tess Wester een paar keer in de weg. Het was Angela Malestein, die in Spanje haar entree maakte, die veertig seconden voor tijd met haar tweede de 31-30 maakte.

Duo Dulfer/Smits
Voor rust sloeg Nederland een gaatje van drie (17-14). Het duo Kelly Dulfer/Inger Smits maakte zich in de omschakeling nuttig. Tegen Roemenië kwam Bo van Wetering vanuit de linkerhoek in de eerste drie kwartier tot zes uit zeven.

Door de overwinning op Roemenië blijft Oranje helder zicht houden op de laatste acht van het wereldkampioenschap. Op zaterdagavond om 18:00 neemt Nederland het op tegen Kazachstan, twee dagen later volgt het cruciale treffen met Europees kampioen Noorwegen.

Doelsaldo doorslaggevend
Uit de hoofdgroep van de Oranjedames gaat de top-2 door naar de kwartfinale. Bij een gelijk puntenaantal, Noorwegen (vier punten) en Zweden (drie) zijn de concurrenten van de formatie van interim-bondscoach Monique Tijsterman, geeft het doelsaldo de doorslag.

Advertentie