Oranje in WK-vorm overtuigend langs Spanje

Het Nederlands damesteam heeft vanavond uitstekende zaken gedaan in de kwalificatie voor het EK in Zweden, eind dit jaar. In een uitverkocht Topsportcentrum in Almere won de ploeg van bondscoach Henk Groener overtuigend van Spanje: 31-21.

Eerste helft
Oranje begon met Lois Abbingh, Nycke Groot en Laura van der Heijden in de opbouwrij. De hoeken werden bezet door Martine Smeets en Angela Malestein, op de cirkel stond Danick Snelder. Het doel werd verdedigd door Tess Wester.

Oranje startte goed aan de wedstrijd en kwam al snel op een 2-0 voorsprong door doelpunten van van der Heijden en Snelder. Wester stopte een bal uit de linkerhoek en zo pakte Oranje na vier minuten meteen het initiatief in de wedstrijd. Na een gemiste strafworp van Abbingh en twee break-outs van de Spanjaarden was de stand echter al snel weer gelijk. Oranje liet zich hier echter niet door van de wijs brengen en via doelpunten van Groot, Snelder en een heerlijke draaibal van Malestein was er meteen weer een voorsprong. De Nederlandse dekking stond, net als op het WK, als een huis en de schoten die er toch doorheen kwamen waren een makkelijke prooi voor keepster Wester. Na tien minuten was de stand 5-2 voor Oranje. De ploeg van Henk Groener sneed eenvoudig door de Spaanse dekking heen en via doelpunten van Abbingh en van der Heijden kwam Nederland op een 7-2 voorsprong. Dat was voor de Spaanse bondscoach reden genoeg om een time-out te nemen. Nederland behield de voorsprong en na een kwartier spelen kwam ook Estavana Polman in het veld. Via een goede actie van van der Heijden kon Polman per strafworp meteen aantekenen voor de 10-5. Oranje werd in de fase voor rust wat slordiger en mistte een aantal vrije kansen. Dit was echter geen groot probleem aangezien de dekking van Nederland nog altijd een onneembare vestig was voor Spanje. Na 23 minuten krijgt Nycke Groot een tijdstraf en maakt Peña per strafworp de 10-7. In ondertal pakt Nederland echter direct weer een vier punten voorsprong via een benutte strafworp van van der Heijden. Oranje verzuimde echter de voorsprong uit de breiden en via drie benutte penalty’s van Peña gaan beide ploegen de kleedkamers in met een 13-10 ruststand.

Tweede helft
In de tweede helft kwam Oranje furieus uit de kleedkamer. Met name Nycke Groot en Danick Snelder waren direct na rust niet te stoppen door de Spanjaarden. Via drie doelpunten op rij van Nycke Groot pakte Oranje een 18-12 voorsprong en leek Spanje rijp voor de slacht. Danick Snelder overtrof daarna het kunstje van Groot en maakte maar liefst vier(!) doelpunten op rij. Nederland had inmiddels een voorsprong van zeven (23-16) en leek af te streven op een eenvoudige winst. Via drie stops van Wester en een doelpunt van Kelly Dulfer had Oranje met nog 8 minuten te spelen inmidels een 25-18 voorsprong genomen. De Spanjaarden kwamen niet meer door de Nederlandse muur heen en hadden moeite met het hoge tempo van Oranje. Door twee tijdstraffen achter elkaar voor Estavana Polman speelde Oranje lange tijd in ondertal, maar ook dit deerde de ploeg van Groener niet. Het wisselde keeper Wester voor een extra veldspeelster en kwam zo zonder kleerscheuren door deze fase heen. Knippenborg, Polman en een geweldige break van Smeets zorgden dat Nederland met nog vijf minuten te spelen een 28-19 voorsprong had. De wedstrijd was inmiddels gespeeld en via Luciano werd het verschil zelfs tien. Keepster Tess Wester zorgde met een geweldig doelpunt over het hele veld voor een 31-21 eindstand. Topscoorder aan de Nederlandse kant was Danick Snelder met zeven doelpunten. Nycke Groot maakte er zes.

”We gaan ook in Spanje voor de winst”

Groener tevreden
Bondscoach Henk Groener was na afloop tevreden over het spel van zijn ploeg. ”We wisselden in het begin misschien iets teveel door waardoor we Spanje in de wedstrijd hielden. We gaven wat cadeautjes weg en zo kon Spanje dichtbij blijven. In de tweede helft stond de dekking prima en kwamen we niet in de problemen. Het was even afwachten hoe de ploeg zou reageren na het WK. We hadden maar één keer samen getraind en elkaar een tijd niet gezien, maar we hebben het prima gedaan. We gaan ook in Spanje voor de winst. Als dat lukt zijn we eigenlijk al geplaatst voor het EK” aldus Groener tegenover Ziggo Sport.

Door de overwinning neemt Nederland nu de koppositie over van Spanje in de poule. De nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Aankomende zaterdag speelt Oranje de return in Spanje.