Skip to main content

Oranje pakt op sloffen EK-ticket

Al in speelronde vier van de EK-kwalificatiecyclus hebben de Oranjedames een ticket voor het Europees kampioenschap veiliggesteld. In Den Bosch liet Nederland vanmiddag uitdager Tsjechië kansloos: 42-25.

Advertentie

Tot 11-8 kon de groepsgenoot, afgelopen woensdag werd het in Praag nog 29-30, mee met het thuisland. Daarna scoorde Oranje tot genoegen van het thuispubliek liefst negen keer op rij.

Vooral in de omschakeling deden de Oranjedames Tsjechië zeer. Met meerdere stops had ook doelvrouw Rinka Duijndam een aandeel in de overtuigende tussensprint. In het uur in Noord-Brabant kwam de aanstaande keepster van het Roemeense Rapid Bucuresti tot veertien reddingen (38 procent).

Volle acht punten
Na 24-11 halverwege gunde bondscoach van Nederland Per Johansson reserves speeltijd. Zo vielen Nathalie Hendrikse, Kim Molenaar en Pipy Wolfs in het slotkwartier in Den Bosch in.

Advertentie

Door de ruime overwinning is Oranje op de volle acht punten uit vier EK-kwalificatiewedstrijden gekomen. Zo is niet alleen het Europees kampioenschap, maar ook de groepswinst zeker voor de vrouwen van Johansson.

Malestein en Van der Vliet
Charlotte Cholevová maakte er vanmiddag negen en werd zo topschutter van de interland. Namens de Oranjedames maakten Angela Malestein en Nikita van der Vliet er ieder zeven. Captain Lois Abbingh (foto) miste voor ze plaatsmaakte voor invallers geen poging: vijf uit vijf.

Volgende maand komen Nederland en Tsjechië, dat in de strijd om plaats twee in de poule concurrentie van Portugal krijgt, elkaar opnieuw tegen. Dan in de strijd om een startbewijs voor de Spelen in Parijs. In een poule met ook thuisland Spanje en Argentinië plaatst de top-2 zich voor de eindtoernooi dat deze zomer plaatsvindt.

Foto: FotoReza

Advertentie