Oranje tegen Polen: geen WK, wel ruime voldoende

De Oranjemannen zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK in Frankrijk. Wel liet de formatie van Joop Fiege grootmacht Polen het laatste kwartier van de wedstrijd flink zweten en boekte het zelfs een verdiende overwinning.

Nederland moest zes doelpunten goed maken om zich voor het eerst in lange tijd te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Na een 10-13 ruststand liet Oranje Polen, die vier sterren rust gaf in aanloop naar de Olympische spelen, even glippen (14-18). Onder leiding van Luc Steins zette Nederland een fijne inhaalrace in. De Limburgse spelmaker liet zien waarom hij voorafgaand aan het kwalificatieduel werd verkozen tot beste speler van de Nederlandse Eredivisie.

Jarige Boomhouwer maakt gelijk
Een vlieger tussen Haenen en Steins was startschot voor de uitstekende eindsprint voor Oranje. Talent Kay Smits tekende voor de 19-21, gevolgd door de aansluitingstreffer van Arjan Haenen (20-21). De jarige Jeffrey Boomhouwer pikte de bal van het Poolse sterrenensemble af en tekende voor de verrassende gelijkmaker. Waarna bondscoach Dushebaev van de Polen zenuwachtig naar de time-out kaart greep.

De laatste tien minuten waren rommelig, maar Nederland pakte de leiding en gaf deze niet meer weg. Het team liet het publiek in Sittard zien aan een goed traject bezig te zijn. Door doelpunten van Jorn Smits en prima dekwerk van het middenblok Van Olphen/Remer boekte Oranje een knappe zege op handballand pur sang Polen: 25-24.

Handen in de lucht
Na het laatste fluitsignaal gingen de handen van de internationals met trots de lucht in. De opgelopen schade in Katowice, 27-21, wist Nederland niet goed te maken. Toch scoorde het team van Fiege een ruime voldoende op eigen bodem én noemenswaardig: een sensationele overwinning op een land dat deze zomer te zien is op de Olympische Spelen in Rio.

Door: Stijn Steenhuis