Oranje schrijft geschiedenis: HALVE FINALE!

De Nederlandse handbaldames hebben vandaag in Kolding voor een mega sensatie gezorgd. Oranje versloeg in de kwartfinales van het WK handbalgrootmacht Frankrijk met 28 – 25 en plaatst zich daarmee voor het eerst in de geschiedenis voor de halve finale van een Wereldkampioenschap en daarmee tevens voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi! Een absoluut unieke prestatie!

Hoewel de Fransen het eerste doelpunt scoren is het toch echt Nederland dat de toon zet in de beginfase van de wedstrijd. Met een stand van 4-3 lijken de Oranjedames de dekking goed dicht te hebben maar zijn het uiteindelijk toch de Fransen die met geduld blijven spelen en de 4-4 binnen gooien. Oranje komt vervolgens op 5 – 4 en in de aanval daarna loopt de francaise Allison Pineau tegen een twee minuten tijdstraf aan. Het overtal wordt vervolgens niet uitgebuit door Nederland, integendeel zelfs. Ook de trefzekere Danick Snelder loopt tegen een tijdstraf aan en zo wordt het weer vijf tegen vijf.

Nederland weet vervolgens toch een gaatje te slaan via Estavana Polman (6 – 4). De Fransen vechten zich vervolgens terug tot 6 – 6. Nederland maakt in deze fase veel technische fouten, hetgeen telkens resulteerde in balverlies. De Fransen groeien in de wedstrijd en pakken na een kwartier spelen zelfs even de voorsprong (6 – 7). Maar gelukkig wordt Nederland op tijd wakker. Nycke Groot scoort vanuit de snelle tegenaanval de gelijkmaker.

In de periode daarna bleef het stuivertje wisselen tussen beide ploegen al lag het initiatief toch echt iets meer bij de Fransen. Na 21 minuten neemt bondscoach Henk Groener een time out om zijn ploeg op scherp te zetten en dat lukt; Nederland herpakt zich en komt via de break out op voorsprong (11 – 10). Nederland houdt deze voorsprong vervolgens ook vast. Estavana Polman komt in de ploeg als keepster in verband met een twee minuten tijdstraf en scoort twee keer. Oranje krijgt vleugels en loopt dan uit naar een 15 – 12 voorsprong bij rust!

In de tweede helft opent Nederland de score, maar zijn het vervolgens de Fransen die zich terugvechten in de wedstrijd. Ze komen terug tot 16 – 15. Keepster Tess Wester staat wederom een fanatische wedstrijd te keepen en houdt haar ploeg in de dekking op de been. Aanvallend weet Oranje makkelijk het net te vinden en komt Oranje weer tot een marge van drie punten via een draaibal van Angela Malestein (19 – 16).

Nederland komt ongeschonden uit de fase waarin ze het met een speelster minder moesten doen en de marge blijft nog altijd drie met nog zeventien minuten op de klok (20 – 17). Nederland is dan weer compleet en slaan een gat van vier punten.

Dan een belangrijk moment. Met een stand van 21 – 18 krijgt Frankrijk een strafworp en Marieke van der Wal komt in de ploeg. Specialist Pineau mist vervolgens, terwijl Polman aan de andere kant wel het net weet te raken: 22 – 18. Er is dan nog maar 12 minuten te spelen. Iedereen voelt dat Nederland dichtbij een sensatie is, maar er mag niet te vroeg gejuicht worden. Via Pineau komen de Fransen terug tot twee punten (22 – 20). Het verschil wordt vervolgens weer vier punten na een tweetal overtredingen op Yvette Broch aan de cirkel. Polman schiet vanaf 7 meter twee keer raak. Polman schoot tot dan toe maar liefst drie pingels achter elkaar door de benen van de Franse keepster.

Het verschil blijft vervolgens hangen rond de drie punten in het voordeel van Nederland. Met nog vijf minuten is het Malestein die de beslissing brengt en de marge weer vergroot naar vier. Maar aan de andere kant krijgt Groot een tijdstraf. Nederland staat in ondertal en krijgt een offensieve Franse dekking tegenover zich. Het wordt ontzettend hectisch omdat de Fansen alles of niks gaan spelen. Met nog drie minuten op de klok staat het 26 – 24 en redt Tess Wester de wedstrijd door een break-out van Niombla te stoppen. Het verschil gaat vervolgens weer naar drie door Polman. Het lijkt dan zeker te zijn: Nederland gaat het halen! Uiterst geconcentreerd speelt Nederland de wedstrijd uit en eindigt de wedstrijd in 28 – 25. Tess Wester werd vrouw van de wedstrijd!