Oranje zegeviert zonder te swingen

By 11 april 2024Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

De eerste twee punten op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) zitten in de tas van Oranje. Tegen Argentinië kwam Nederland vanavond laat op gang: 34-22.

De eerste vijf doelpunten in Torrevieja waren voor de nummer twee van Zuid-Amerika (0-5). Met acties en goals zette zesvoudig doelpuntenmaker Elke Karsten de Oranjedames even in de hoek. Bondscoach Per Johansson weigerde een time-out aan te vragen.

Pas in het tweede kwartier, Rinka Duijndam (foto) was beter dan de startende Yara ten Holte, van het groepsduel kwam Oranje in het gewenste ritme. De eerste Nederlandse voorsprong viel twee minuten voor rust te noteren. Angela Malestein maakte de 17-16.

Na 19-16 halverwege kon Argentinië mee tot 22-19. Daarna was het beste er bij de opponent van af en kon Johansson doorwisselen. In het uur maakte penaltynemer Angela Malestein de meest treffers: zes. In het slot pikten ook invallers Nathalie Hendrikse en Kim Molenaar goals mee.

Doordat Tsjechië eerder op de openingsdag in Spanje verloor van het thuisland (21-31) kan Nederland zich morgen al plaatsen voor de Olympische Spelen. Dan moet om 18:30 van Tsjechië gewonnen worden.