Skip to main content

Oranjedames ook dichtbij plaatsing OKT

By 10 december 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

De Oranjedames spelen vanmiddag in Frederikshavn niet alleen voor een plaats bij de laatste acht van het WK, maar ook een startbewijs voor het OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi) ligt voor het grijpen.

Advertentie

De wereldkampioenschap plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2024. De nummers twee tot en met zeven kwalificeren zich voor het OKT.

Doordat Europees kampioen Noorwegen en organisator Frankrijk – de Spelen zijn deze zomer in Parijs – als top-2 van hoofdgroep II al zeker zijn van de kwartfinale, zullen ook de nummers acht en negen van het wereldkampioenschap naar het OKT gaan. Oranje is bij een kwartfinaleplaats zeker van deelname aan het toernooi in de lente.

Onderlinge resultaat telt
Met twee punten voorsprong op aanstaande opponent Spanje en Tsjechië staat Nederland er uitstekend voor in hoofdgroep IV. Om 14:15 ontmoeten Tsjechië en Brazilië elkaar. Aansluitend om 16:30 komen Nederland en Spanje in Frederikshavn op de vloer en de ploeg van Per Johansson kan zelfs bij een kleine nederlaag nog als groepshoofd doorgaan.

Advertentie

Als Nederland, Spanje en Tsjechië vanavond allen op acht punten in hoofdgroep IV eindigen wordt gekeken naar het onderlinge resultaat waarbij alle andere resultaten in de poule worden weggestreept. Oranje won stevig van Tsjechië (33-20) waardoor de beste papieren vandaag voor de vrouwen van Johansson zijn. Tsjechië – Spanje eindigde vrijdagavond in 30-22.

Noorwegen of Frankrijk?
Bij de laatste acht komt Nederland op dinsdag Noorwegen en Frankrijk tegen. Twee laatstgenoemde landen spelen vanavond in Trondheim om 20:30 om de groepszege.

Viaplay zendt vanaf 16:00 een voorbeschouwing uit. In de studio zitten Anne-Greet Haars, oud-international Martine Smeets en redactielid van Handbal Inside Stijn Steenhuis. Raymond Koning doet het commentaar bij Nederland – Spanje.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie