Skip to main content

Oranjemannen op het zand moeten geduld hebben

De uitbraak van het coronavirus heeft niet alleen een streep door het NK Beach Handball gezet. Ook het kwalificatietoernooi in Griekenland van de Oranjemannen voor het EK gaat niet door.

Advertentie

Na een jaar stilte meldde, na het NK voor clubteams in 2019, het Nederlands mannenteam op het zand zich afgelopen herfst weer aan het front. Bondscoach Danny Baijens riep meerdere internationals op voor een selectietraining. Zo ook Max Voermans (22) van Nederlands kampioen Hiekka Hauskaa.

In de zaal draagt Voermans het shirt van DFS Arnhem. “Ik zie Beach Handball als een goede toevoeging op mijn algehele motoriek”, vertelt hij. “Je gebruikt andere spieren en werkt aan je conditie. Het is een goede work-out. Ook helpt het mij aan meer sprongkracht in de zaal doordat je op het zand veel weerstand krijgt.”

Vrouwen achterna
“Ik merk dat ik het spelletje erg mis”, gaat Voermans verder. “Het spelletje, de toernooien die je draait en de sfeer eromheen. Daar keek ik in januari al naar uit. Het is allemaal erg gemoedelijk. Mooi weer helpt daar natuurlijk ook bij. Je spreekt mensen uit heel Nederland en zelfs het buitenland.”

Advertentie

“We wilden met de mannen de vrouwen achterna en succesvol zijn”

In november 2019 kwam Oranje samen in Castricum voor een kennismakingstraining. Door het virus blijft een intensieve voorbereiding én kwalificatietoernooi in Griekenland voor een EK-ticket uit voor Voermans en consorten. “Enorm balen. Het is iets extra’s om voor je land te mogen uitkomen. We wilden met de mannen de vrouwen achterna en succesvol zijn.”

Trots clublid
Ook Yannick Meijeringh (26) baalt stevig van het naseizoen dat in duigen valt. Namens het bescheiden HVC uit Drenthe mocht de doelman zich meten met de internationals van Hiekka Hauskaa en finalist Camelot. “Veel jongens die daar op het zand staan spelen in de zaal ook op hoger niveau. Dat ik daar als HVC’er stond maakt me een trots clublid”, zegt Meijeringh.

“Je laat zien dat een vrij onbekende vereniging zich mag bewijzen tussen de grotere namen”, vervolgt de goalie van de nummer drie van het afgelopen NK Beach Handball. “Ik heb Oranje nog niet uit m’n hoofd gezet. Als het nu niet is dan wel over een jaar. Dat blijft een doel.”

Vertraging
Ook Voermans blijft gretig: “Ons plan heeft wat vertraging opgelopen. Maar als het aan mij ligt blijft het plan in leven.” Afgelopen weekend kwam de Jong Oranje op het zand weer in actie.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie