Skip to main content

Oranjemannen sluiten EK af met punt

By 23 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Een moegestreden Nederland heeft het Europees kampioenschap in Duitsland afgesloten met een punt tegen Portugal: 33-33.

Advertentie

Zeven minuten voor tijd kwam Portugal, nog in de race voor het OKT, twee goals voor (30-32). Invaller Jorn Smits maakte na een time-out enkele tellen voor het eind knap de 33-33 waarna een laatste vrije bal van de groepsgenoot in het Nederlandse blok belandde.

Zonder de geblesseerde Dani Baijens, maar met invaller Niko Blaauw – de spelmaker vond tijdens zijn EK-entree één keer de kruising – ging het uitgespeelde Nederlands team het gevecht aan met de Portugezen. In de eerste helft scoorde Oranje al zeventien keer (17-15).

Martijn Kleijkers
Ook cirkelspeler van landskampioen LIONS Martijn Kleijkers was één van de doelpuntenmakers. De stand-in van Samir Benghanem, een week geleden liep de Oranjeheer een zware knieblessure op, kwam vanmiddag tot drie knappe treffers.

Advertentie

Bij 24-24 maakte Portugal voor het eerst gelijk. In het slotkwartier had Oranje veel moeite met het afstoppen van beweeglijke broers Costa en cirkelspeler Luis Frade. Toch had de formatie van Staffan Olsson genoeg over het eerste punt in de hoofdfase te grijpen.

Beide doelmannen
Nederlandse doelman Bart Ravensbergen (foto) kwam in het uur in Noord-Duitsland tot veertien stops (31 procent). In het doel aan de overkant deed collega Diogo Marquez, pas 19 jaar, het met vijftien reddingen (36 procent) nog beter. Hij werd na de remise dan ook naar voren geroepen als ‘MOTM’.

Door het late gelijkspel eindigt Nederland hoofdgroep 2 met één punt. Eerder ging de nationale ploeg op het EK ten onder tegen Zweden, Denemarken, Noorwegen en Slovenië. In de poulefase overtuigden de mannen van Olsson en Wai Wong nog tegen Georgië en Bosnië en Herzegovina.

Foto: FotoReza

Advertentie