Skip to main content

Oranjemannen temmen briesende Hongaren

By 13 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Het Nederlands team heeft de imposante arena in Boedapest stil gekregen door thuisland Hongarije tijdens de openingswedstrijd van het EK te temmen: 28-31 (10-13).

Advertentie

Vanaf de eerste minuut toonde Oranje lef tegen de nummer vijf van het laatste WK. Vooral in de dekking maakte Nederland met Robin Schoenaker en Samir Benghanem in het hart de zoekende Hongaren gek.

Na de pauze had het thuisland één doel: op eigen bodem terugkomen. Het duo Luc Steins en Kay Smits, goed voor liefst elf goals en heel weinig missers, hield Hongarije op afstand (22-25). Met gang naar voren en zes doelpunten na rust was ook Dani Baijens belangrijk.

28-28
In de slotfase kwam Hongarije ondanks twee fraaie stops achter elkaar van Bart Ravensbergen toch op gelijke hoogte. Middenopbouwer van Veszprem Maté Lekai prikte vier minuten voor tijd de 28-28 binnen. Het thuispubliek ging weer in de benen.

Advertentie

Het beste leek er bij Oranje af. Zeker toen invaller Jasper Adams na een handje in het gezicht van zijn directe opponent naar de kant moest. Aan de overkant zorgde Jeffrey Boomhouwer met een draaier, zijn eerste schot op doel, verrassend voor 28-29 en nieuwe moed bij de nationale ploeg.

Wisselfout van Lekai
In de slotminuut moest achtvoudig doelpuntenmaker Lekai na een wisselfout aan de kant blijven. Met een gelijk aantal spelers op het veld besliste Benghanem met zijn derde, weer op aangeven van Steins die in de slotfase mandekking kreeg, het EK-duel in het voordeel van de taakgerichte underdog in Boedapest.

Door de stunt en twee punten heeft Nederland zicht op de hoofdfase van het Europees kampioenschap. Op zondag wacht om 20:30 IJsland. Dinsdagavond sluiten de Oranjemannen de poulefase van het EK af tegen Portugal.

Foto: FotoReza

Advertentie