Skip to main content

Partij met Zweden is serieuze toets

By 7 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Noorwegen, Olympisch kampioen Frankrijk, Rusland. Landen waarmee op een eindtoernooi altijd rekening gehouden wordt. De Oranjedames zullen tegen hen niet verslapt aan de start verschijnen, maar ook de aanstaande confrontatie met Zweden kan als serieuze toets worden gezien.

Advertentie

De Scandinaviërs bereikten afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio de laatste vier. Na winst in de kwartfinale op Korea (39-30) ging Zweden er in de halve eindstrijd pas bij 29-27 af tegen latere winnaar Frankrijk.

De nationale ploeg, dat in Tokio niet verder kwam dan de vijfde plaats, is gewaarschuwd. De monsterzeges op groepsgenoten Puerto Rico (55-15) en Oezbekistan (17-58) zijn nietszeggend. Het komt op vanavond 20:30 aan.

Jasmina Roberts
De Zweedse WK-ploeg bulkt van de ervaring. Johanna Bundsen, Carin Strömberg, Linn Blohm en Nathalie Hagman hebben allemaal meer dan honderd interlands gespeeld. De teller van linkeropbouwer van Champions League-ploeg IK Sävehof Jasmina Roberts staat zelfs op 190 gespeelde wedstrijden voor de nationale ploeg.

Advertentie

Roberts gaat richting de 500 doelpunten voor Zweden. In Spanje is Hagman in vorm. Tegen Puerto Rico scoorde de rechterhoekspeelster van het Franse Nantes liefst negentien (!) keer.

Aan Nederlandse zijde is de vraag: is er een plekje in de wedstrijdselectie voor Angela Malestein. De rechterhoek van Oranje is herstellende van het coronavirus en zat tegen Oezbekistan op de bank. Malestein kan alleen op het formulier als interim-bondscoach Monique Tijsterman een andere speelster als reserve aanwijst.

Benarde statistiek
De laatste ontmoeting tussen Nederland en Zweden ging naar de groepsgenoot uit Noord-Europa. In voorbereiding op de Spelen in Japan ging Oranje in Den Bosch met 23-28 ten onder. Een benarde statistiek, want twee of vier punten meenemen naar de tussenfase van het WK maakt voor de Oranjedames een groot verschil.

Foto: FotoReza

Advertentie