Skip to main content

Per positie: De mogelijkheden van Thomsen

Tien Oranjedames zijn zeker van deelname aan het EK in Frankrijk. Uit een groep van twaalf speelsters pikt bondscoach Helle Thomsen nog eens zes EK-gangers uit. De mogelijkheden per positie.

Advertentie

Keeper
Waar Tess Wester zeker is van EK-deelname, moet positiecollega Jasmina Jankovic knokken voor een plaatsje in het keurkorps. De afgelopen eindrondes was de doelvrouw van het Franse Toulon van de partij. Rinka Duijndam aast op de positie van Jankovic.

Linkerhoek
Martine Smeets is de enige specialistische linkerhoekspeler in de 22-koppige voorselectie van Thomsen. De Overijsselse behoort tot de tien spelers met een beschermde status. De bondscoach posteerde kanshebbers Lynn Knippeborg en Larissa Nusser al eens op de flankpositie.

Linkeropbouw
Met Lois Abbingh en Estavana Polman beschikt Oranje over twee sterren op de schutterspositie. Inger Smits hoopt zich nog bij de kanonnen te voegen. De Limburgse is op schot in Denemarken en inzetbaar als breekijzer. Of Thomsen een van de zestien posities binnen de EK-selectie wil invullen met een derde schutter is de vraag.

Advertentie

Middenopbouw
Het is dringen achter Nycke Groot. Met Maura Visser, Delaila Amega – die uitstekend in vorm is voor haar Duitse club TuS Metzingen – Lynn Knippenborg en Larissa Nusser strijden vier spelmakers om de positie achter de ster van de nationale ploeg. Op het WK in 2017 nam Thomsen de multi-inzetbare Knippenborg mee.

Cirkelpositie
Met Merel Freriks (20) en Nikita van der Vliet (18) melden twee jonge gegadigden zich voor de vacature op de lijn. Nederland zoekt naar een betrouwbare reserve voor aanvoerder Danick Snelder. De uitverkiezing van VOC-tiener Van der Vliet is de grootste verrassing in de voorselectie.

Rechteropbouw
Evenals een jaar geleden gaat de rechteropbouwpositie bondscoach Thomsen slapeloze nachten bezorgen. Naast Laura van der Heijden, die al zeker is van een plaats in de brigade, moet er gekozen worden tussen twee uitstekende opties. Charris Rozemalen (SG BBM Bietigheim) en Dione Housheer (Nykobing) zijn beide voor hun club in een internationale topcompetitie van waarde.

Rechterhoek
Met de uitverkiezing van Debbie Bont en Angela Malestein is de invulling van de rechterhoek op de eindronde in Frankrijk in kannen en kruiken. De afgelopen eindrondes, met uitzondering van de Olympisch Spelen waar Ailly Luciano de voorkeur kreeg boven Bont, was het duo erg aan elkaar gewaagd.

Dekking
Met Kelly Dulfer reist in ieder geval één dekkingsspecialist namens Nederland af naar het EK. Tevens werd Dulfer tijdens de oefenpartij tegen Japan door Thomsen op de cirkelpositie geposteerd. Ook routinier Jessy Kramer, die in clubverband in Frankrijk ook aanvallend een rol speelt, dingt mee voor een plaats in de selectie.

Foto: FotoReza

Advertentie