Skip to main content

Portret van een handbalicoon!

Handballer Erwin Jansen heeft woensdagavond in een volle sporthal De Slagen in Waalwijk afscheid genomen als keeper van RED RAG/Tachos. Maar liefst 25 jaar stond hij onder de lat voor de Waalwijkse eredivisionist. Een terugblik op de roemrijke carrière van dit handbalicoon.

Advertentie

Als 6-jarige staat Erwin Jansen voor het eerst op het handbalveld. Hij speelt bij Oranje-Wit in zijn woonplaats Helmond. “Ons team had geen keeper en daarom rouleerden we om de week. Na een jaar ben ik in de goal blijven staan, omdat ik het leuk vond.” Als Erwin op zijn 17e bij jong-oranje terechtkomt, moet hij minimaal in de eerste divisie handballen. Hij maakt hierop de overstap naar Pius X in Eindhoven en op zijn 20e volgt hij doelman Peter Bassa op bij Tachos.

Handbal en de liefde
De Waalwijkse club brengt Erwin veel meer dan alleen handbal. Hij leert er zijn vriendin Ilse van Mierlo kennen. En met de dochter van de medeoprichter aan zijn zijde komt hij in een echte handbalfamilie terecht. “Ik heb jaren met haar broers gehandbald. En haar vader was voorzitter van de club en haar moeder penningmeester, vertelt Erwin.

De liefde voor handbal hebben Erwin en Ilse intussen op hun kinderen overgedragen. “Ook wij zijn een echte handbalfamilie. Onze oudste dochter Aïse speelt in de dames 1 van Tachos, zoon Sverre in de HA1 en heren 1 en onze jongste dochter Erin speelt bij dames 1 van HMC in Raamsdonksveer. Daarnaast zitten Sverre en Erin bij de nationale jeugdselecties.”

Advertentie

Hoogte- en dieptepunten
In zijn afscheidsspeech -na de verloren laatste play off-wedstrijd tegen JMS Hurry Up (28-34)- staat de 45-jarige keeper ook nog even kort stil bij de invloed die handbal heeft gehad op zijn privéleven. En over hoe trots hij is dat hij het laatste seizoen samen met zijn 16-jarige zoon in één team heeft kunnen spelen. “Dat is een droom die voor me is uitgekomen.”

Andere hoogtepunten uit zijn carrière zijn: het WK voor militairen in het Poolse Wroclaw, de bekerwinst en de finale om het landskampioenschap in 2005 en de Europacupwedstrijden tegen het Servische Sintelon en het Zweedse Hammarby. Absoluut dieptepunt is voor Erwin de verloren bekerfinale in 2000.

25 jaar
Erwin vertelt dat hij tijdens zijn 25 jaar doelmanschap voor Tachos nooit de ambitie heeft gehad om de overstap te maken naar een andere club. “Tachos heeft in die 25 jaar bijna altijd bij de top van het Nederlandse handbal gehoord en het is natuurlijk een gezellige Brabantse club. Daarnaast is een reistijd van 2 minuten ook lekker”, lacht de doelman die op een steenworp afstand van sporthal De Slagen woont.

Eind 2013 dreigt een hartaandoening plotsklaps een einde te maken aan de sportieve carrière van de doelman. Erwin vertelt dat hij last had van hartritmestoornissen. “Op last van de cardioloog moest ik per direct stoppen met sporten. Er zijn natuurlijk veel belangrijkere dingen in het leven dan handbal. Maar het zou wel heel cru zijn als er op deze manier een einde zou komen aan mijn handballoopbaan.”

Zover komt het gelukkig niet voor de routinier. De hartstoornis blijkt te combineren met handballen en dus kruipt Erwin gewoon weer onder de lat. Eind vorig seizoen slaat het noodlot opnieuw toe. Erwin scheurt zijn achillespees en pas begin 2016 staat hij weer in het doel. “Toen vond ik het tijd worden om afscheid te nemen van het allerhoogste niveau.”

Trainer
Erwin stopt als speler in het eerste, maar blijft nog actief in de handbalsport. “Ik ga de keepers trainen van de HS1 en geef al ruim 7 jaar training aan de B1 van Tachos. Daarnaast train ik de keeperstalenten bij Handbalschool Brabant.”
Of zijn dagen er anders uitgaan zien nu hij de eredivisie vaarwel zegt, betwijfelt hij. “In mijn vrijetijd ga ik graag naar een concert of theater. Maar ik ga natuurlijk ook nog gewoon kijken bij de handbalwedstrijden en toernooien van mijn kinderen.”

Erwin vindt het mooi en uniek om de boeken in te gaan als speler die 25 jaar in het eerste stond.
Met zijn zoon als 16-jarige in het eerste kan hij echter zomaar een opvolger hebben. Sverre denkt dat het niet zover zal komen. Hij spreekt openlijk de ambitie uit om ooit bij een buitenlandse topclub te willen handballen. “Tot die tijd neem ik het stokje van mijn vader over en ga ik me bij Tachos verder ontwikkelen.”

En zo blijft de vertrouwde naam Jansen voorlopig nog gehandhaafd in de opstelling van Tachos.

Jubileumwedstrijd op 19 juni
Op 19 juni wordt er door Tachos een bijzondere jubileumwedstrijd voor Erwin Jansen georganiseerd. Diverse handballers uit zijn 25 jaar lange carrière komen hiervoor speciaal naar Waalwijk. Samen met de vertrekkende doelman zullen zij nog één keer samen een handbalwedstrijd spelen. Die vindt plaats na het familietoernooi van Tachos in sporthal De Slagen. Het tijdstip is nog niet bekend.

Nog 2 vertrekkers bij Tachos
Tijdens de laatste play-off wedstrijd tegen JMS/Hurry Up nam Tachos niet alleen afscheid van Erwin Jansen, maar ook van spelers Arjan Stuiver en Johan Stege. Door het vertrek van drie spelers is Tachos nu gericht op zoek naar versterkingen. De club is gesprek met enkele spelers om de selectie mee uit te breiden.

Door: Natasja Ververs
Foto: Kees Klerkx

Advertentie

Join the discussion 2 Comments