Skip to main content

Positief ’track record’ Oranje tegen Letland

By 11 januari 2020Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De Oranjemannen vervolgen vandaag het EK tegen Letland. De nationale ploeg heeft een goed ’track record’ tegen de aanstaande opponent in Trondheim.

Advertentie

Sinds 2017 is Nederland Letland vier keer in competitieverband tegengekomen. In de kwalificatiereeksen voor het EK van 2018 én 2020, het huidige eindtoernooi, werden de landen aan elkaar gekoppeld. Oranje won vaker dan het verloor.

In 2017 wist Nederland, toen nog onder leiding van Joop Fiege, twee zeges op Letland te boeken. In zowel Valmiera (27-29) als Emmen (25-24) trok Oranje aan het langste eind.

Ten onder
Tijdens de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap waar Nederland op dit moment actief is deelde Letland in het heenduel een gevoelige tik uit aan de formatie van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson. In oktober 2018 ging Oranje met 29-25 ten onder tegen het Noord-Europese land.

Advertentie

Ook wist Letland in het vervolg van de cyclus te stunten tegen groepsgenoot Slovenië. Zo plaatsten Dainis Kristopans en consorten zich nog voor Oranje voor het EK. Pas na een 25-21 zege van Nederland op de aanstaande opponent en een hoop rekenwerk mocht de nationale ploeg als een van vier beste nummers drie door naar het eindtoernooi.

33-22
Letland startte het eindtoernooi met een even ruime nederlaag als Nederland tegen Duitsland deed. Titelhouder Spanje klopte de wit-zwarten met 33-22. Door het maken van zeven goals werd Kristopans, het grootste gevaar aan Letse zijde, de man van de wedstrijd.

Nederland en Letland komen elkaar vanmiddag om 16:00. Het treffen is te zien op kanaal 13 van Ziggo Sport.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie