Skip to main content

Positiespel: Keeperskwestie, no-brainer op links en sterke rechterkant

By 25 november 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Achttien speelsters mag bondscoach Monique Tijsterman meenemen naar het WK in Spanje. De afwegingen per positie.

Advertentie

Doel
Drie keepsters maken kans om op het wereldkampioenschap onder de lat te staan. Het is heel aannemelijk dat Tijsterman Tess Wester, Rinka Duijndam en Yara ten Holte allemaal op het vliegtuig naar Spanje zet. Maar wie wordt in Torrevieja reserve en wie moet keepen?

Tijsterman op het persmoment van afgelopen dinsdag over de keeperskwestie: “Tess is al jaren de nummer één, Rinka heeft op de Spelen een goede indruk achtergelaten en Yara keept in de Champions League heel sterk. Alleen maar mooi, toch? Meer dan andere jaren krijgt Tess op deze manier een duwtje. Een gezonde concurrentiestrijd bij Oranje helpt ons vooruit.”

Linkerhoek
Na het stoppen van Martine Smeets lijkt dit een no-brainer voor de bondscoach. Met Bo van Wetering (Odense HC) en Zoë Sprengers (TSV Bayer 04 Leverkusen) lijkt het Nederlands team voor de aankomende jaren op de flank gebakken te zitten. Laatstgenoemde kan in Spanje haar debuut op een groot eindtoernooi maken.

Advertentie

Linkeropbouw
Ieder land is jaloers met een schutter als Lois Abbingh in de ploeg. Bij Oranje staan Kelly Dulfer en Harma van Kreij achter de Groningse. Door naar SG BBM Bietigheim over te stappen is Dulfer van het Champions League-podium verdwenen. Van Kreij staat met het Sloveense RK Krim Mercator nog wel wekelijks tegenover de wereldtop.

Middenopbouw
De grote vraag is: kan Estavana Polman spelen? Tegenover de NOS heeft ze gezegd nooit meer honderd procent fit te worden, maar als het medische team groen licht geeft voor ook vijf à tien speelminuten per wedstrijd mee te willen naar Spanje. Wat zijn de alternatieven voor de doelgerichte goaltjesdief van Team Esbjerg?

Larissa Nusser rijpt in Denemarken, maar moet in het tenue van de nationale ploeg nog altijd overtuigen. Inger Smits is een andere optie. In Tokio was de Limburgse top. Speelt in Duitsland samen met Dulfer en Danick Snelder. Die korte lijnen kunnen met een voorbereidingstijd van minder dan twee weken een groot voordeel zijn.

Ook positiegenoten Lynn Knippenborg en Maxime Struijs hebben zich begin deze week in Hoofddorp gemeld. Sterk in de Bundesliga. Mag het duo zich in Bergen laten zien aan de bondscoach?

Cirkelpositie
Om aanvoerder Danick Snelder kan en wil Tijsterman niet heen. Al jaren is zij een betrouwbare kracht in de dekking en balbezit. Op de lijn is de vraag: is Merel Freriks op tijd genezen van het coronavirus? De cirkelspeelster van Borussia Dortmund is niet mee naar Bergen waar Nederland de aankomende dagen tegen het thuisland, Rusland en Korea oefent.

Tamara Haggerty staat te popelen haar entree op een groot eindtoernooi te maken. Sinds de zomer speelt ze voor IK Sävehof. Met de nummer twee van Zweden komt Haggerty uit in de Champions League. Een andere keuze is Nikita van der Vliet (Nykøbing). Zij is als vervanger van Freriks aangewezen mee te gaan naar Noorwegen.

Rechteropbouw
Knip en klaar. Sinds het EK van 2018 een uitstekend koppel op de schutterspositie: Laura van der Heijden en Dione Housheer. Laten wekelijks voor de club zien te kunnen scoren.

Rechterhoek
Al jaren bezetten Debbie Bont en Angela Malestein deze positie. Laatstgenoemde is ziek en heeft zich voor deze week bij het Nederlands team moeten afmelden. Kan Kelly Vollebregt zich dan eindelijk in de kijker spelen?

Op het persmoment van afgelopen dinsdag zei Tijsterman het volgende over de bezetting op de hoek: “Hier zijn we, net als op links, heel sterk bezet. Alle drie spelen in de Champions League. De voorgaande eindtoernooien behaalden onze hoeken niet altijd een hoge score, maar ik verwacht dat, dat op het aanstaande WK juist anders is.


Advertentie