Skip to main content

Profbestaan in Duitsland doet Jansen goed: “Ik ben hier nog niet klaar”

In Emsdetten heeft Robin Jansen (28) de ingang naar veel meer gevonden. De gefocuste linkeropbouwer wil aankomend jaar opnieuw opvallen in de derde Bundesliga.

Advertentie

“Ach.” Zittend op een van de drie terrassen met zon in het smalle hart van het Duitse stadje Emsdetten haalt Jansen zijn schouders op over zijn wat saaie woonplaats. “Ik ben Panningen en Volendam gewend. Veel afleiding heb ik ook niet nodig. Als ik mensen uitnodig, nemen we snel de trein naar Münster. Dat is een stad met zo’n 300.000 bezoekers op twintig minuten reizen.”

Sinds januari 2021 speelt Jansen in en voor Emsdetten. Peter Portengen haalde de beweeglijke schutter naar de club die toen nog actief was in de tweede Bundesliga. De Amsterdamse hoofdtrainer overleefde de degradatie niet, maar Jansen blijkt een blijvertje. 

Avondje stappen meepakken
“Sinds ik in Duitsland woon is er veel veranderd. Ik ben hier professional en volwassener geworden. Kan beter omgaan met keuzes”, geeft Jansen toe. “Waar ik in Nederland gevoelig was voor externe prikkels, denk aan een avondje stappen meepakken, is hier de prioriteit écht alleen maar handbal. In eigen land leunde ik vooral op mijn talent en hier heb ik hard leren werken en ook rusten, haha.”

Advertentie

De oud-speler van onder andere Houten, Bevo en Volendam heeft in zijn carrière vaak te maken gehad met blessures. Zo ook één seizoen bij zijn huidige werkgever. “Maar dit keer heeft revalideren me sterker gemaakt”, legt Jansen uit over zijn schouderblessure. “Ik ben eraan geopereerd en heb daarna heel veel aan krachttraining gedaan. Ben wel zes kilo aan spieren aangekomen en daardoor sta ik zekerder in het veld.”

Bachelor en HT3-cursus
Niet alleen als prof, maar ook in zijn vrije uren bewijst Jansen verstandiger te zijn geworden. “Ik heb mijn Bachelor Communicatie, met hulp van het NHV waar ik heb kunnen afstuderen, afgerond en ben van plan de HT3-cursus te gaan starten. Ik ben inmiddels 28 en dan is het toch wijs om aan je toekomst te denken.”

In de lente mislukte de poging van TV Emsdetten om naar het tweede niveau van Duitsland te promoveren. Jansen piekte in de promotiepoule. “Doordat ik zwaarder en vooral sterker ben geworden heb ik het gevoel dat ik makkelijker mijn tegenstander voorbij kom. Vroeger kon ik me echt moeilijk tot krachttraining zetten, maar hier doe ik zelfs extra sessies in de gym”, legt hij uit. “Uiteindelijk was het een dubbel seizoen voor me. Bij het al uitgespeelde Krefeld verspeelden we de kans op promotie in vijf minuten tijd en nu is deze mooie club nog steeds niet actief in de gewenste competitie. Zelf ben ik tevreden over hoe ik het team met mijn spel en doelpunten heb kunnen helpen. Ik was vaak de uitblinker.”

Doel is de Bundesliga
Jansen speelde zich zo bij HSG Nordhorn-Lingen in de kijker. Hij had al contact met de hoofdtrainer van de tweede Bundesliga-club. “Ik had TV Emsdetten al ingelicht over mijn vertrek, maar later is de transfer toch afgeketst. Dat was wel even balen, maar inmiddels is de knop weer om.”

De ober van het café, Claus, heeft Jansen al twee keer aangesproken. De lange Nederlander valt dan ook op tussen de gepensioneerden. “Hij is fan en sponsor van de club”, legt de linkeropbouwer uit terwijl hij een vers geperste ‘Orange Saft’ besteld. “Handbal leeft enorm in Duitsland. Ik ben hier dan ook nog niet klaar. Mijn doel is om in de Bundesliga te spelen. Ik wil dat gewoon een seizoen meemaken. Ook heb ik Oranje nog niet uit mijn hoofd gezet.”

Oranje als springplank
Twee seizoenen geleden stond Jansen voor het laatst op de longlist van de nationale ploeg en daarna moest hij zich met een pijnlijke schouder afmelden. “Ik kan me voorstellen dat de bondscoach niet vaak naar de derde Bundesliga kijkt”, baalt Jansen. “Ik zou toch graag weer eens een kans krijgen me op bijvoorbeeld de training op Papendal te laten zien. Jongens als Dani Baijens en Ivar Stavast doen het heel goed op de linkeropbouwpositie, maar ik denk dat ik met mijn lengte iets anders brengen kan. Spelen in Oranje zou een springplank naar iets moois kunnen zijn.”

“Dit seizoen blijf ik trouw aan TV Emsdetten en mijn contract”, verzekert de Utrechter. “Ik voel me hier fijn en gewaardeerd. Daarnaast zijn de voorwaarden uitstekend. Ik hoop dat we kampioen kunnen worden en op die manier promoveren. Natuurlijk blijf ik ook om me heen kijken.”

Thuis tegen VfL Potsdam
In de eerste ronde van de DHB Pokal ontvangen Jansen en TV Emsdetten vanavond VfL Potsdam dat een niveau hoger speelt. “Die kunnen wel eens een maatje te groot zijn”, biecht Jansen voor zijn laatste slok op. “In de competitie verwacht ik de meeste tegenwerking van Wilhelmshavener HV en Eindtracht Hildesheim. Ik hoop op de titel en weer een mooie rol voor mij in het kampioensjaar.”

Advertentie