Skip to main content

Qatarees international duikt op in Nederlandse tweede divisie

By 11 oktober 2016Achtergrond, Voorpagina

Van bijna naar Rio, naar helemaal in Leeuwarden. Het is het verhaal van Ahmed Saleh. De Qatarese schutter komt dit seizoen uit voor het Friese Cometas, dat actief is in de tweede divisie. Een bijzonder verhaal.

Advertentie

Zijn studie International Bussiness brengt Saleh in het hoge Noorden. Het handbalspel van de één meter negentig lange linkeropbouwer bracht hem bijna in Rio. Saleh behoorde tot de grote voorselectie voor de Olympische Spelen, maar werd uiteindelijk niet geselecteerd.

“Hij heeft in Qatar gespeeld met toppers als Saric”

De 22-jarige Saleh kwam uit voor meerdere nationale jeugdteams van Qatar. In 2013 en 2015 was hij namens de Arabieren actief op het WK voor jeugdteams. Snel daarna maakte hij zijn debuut voor de A-ploeg.

Qatar Airways
Klaar met het Olympische traject koos Saleh voor zijn studie en kwam terecht bij Cometas. “Het is altijd goed om begaafde handballers erbij te hebben”, laat speler Ferry Ferwerda weten. “Hij heeft in Qatar gespeeld met toppers als Saric”. Danijel Saric is de doelman van FC Barcelona. Saleh’s huidige sluitpost Remco Keizer, die een verleden heeft bij E&O, is minstens zo lang als Saric.

Advertentie

“Af en toe zet hij even aan en dan is hij zo explosief”

Conditioneel loopt de kersverse speler van de Nederlandse tweede divisie A wat achter, maar dat weet hij ruimschoots te compenseren. “Hij speelt nu op ervaring”, zegt Ferwerda. “Af en toe zet hij even aan en dan is hij zo explosief. Niet te houden. En hij kan springen! Net Qatar Airways. Zijn bijnaam inmiddels, dat begrijp je wel”.

Aalsmeer
Saleh had ook in de BENE-League terecht kunnen komen. “Tijdens het WK onder 21 in Brazilië is hij in contact gekomen met een aantal spelers van Aalsmeer”, vertelt coach Marcel de Vries. “Daar heeft hij deze zomer proeftrainingen gedraaid. Daar was hij ook direct welkom”. Saleh bedankte voor het dikke uur tuffen over de Afsluitdijk en sloot aan bij de Friese blauw/gelen.

“We spelen gewoon ons spel met de vaste basis, aangevuld met Ahmed”

“Maar het blijven studenten, hè”, is De Vries op zijn hoede. “Hij gaat deze week anderhalve week terug naar Qatar. We spelen gewoon ons spel met de vaste basis, aangevuld met Ahmed. Op de linkeropbouwpositie beschik ik over meer goede jongens, zoals Frank Ploegsma en Ferry Ferwerda”. Ook de van FHC overgekomen Laas Pieter van Straten geeft De Vries meer opties.

Donar thuis
Zo kon Saleh deze zomer in Rio Frankrijk, Denemarken en Duitsland in de poulefase treffen. Maar rest de schutter CSV/Meervolgels uit en Donar thuis. Bij Cometas hopen ze dat ‘Qatar Airways’ nog veel succesvolle vluchten gaat maken.

Foto: Humphrey Paap

Advertentie