Quintus in derby met moeite langs taai Hercules

Kwintsheul – Uitbundig vierden de handballers van Quintus na afloop van de spetterende derby tegen streekrivaal Hercules feest. Niet alleen vanwege de 27-23 overwinning, maar vooral vanwege het bereiken van de play-offs om de landstitel. De Westlanders moesten diep gaan om het verrassend sterke Hercules van zich af te houden.

Met nog vier duels te gaan, heeft Quintus acht punten voorsprong op de nummers vijf Hercules en Houten. Met een beduidend beter doelsaldo kan het kampioenenbal niet meer aan de neus van de Westlanders voorbij gaan. Ook opponent Hercules had nog een kans in de race te blijven voor de play-offs. Om als nummer vier te eindigen, moesten de Hagenaars dan wel winnen van Quintus. Dat bleek te veel gevraagd, al was Hercules er heel dichtbij.

Tot een minuut voor het einde, bij 24-23, was Hercules zeker niet de mindere. Een groot deel van het geweldige spektakel in de bomvolle Van der Voorthal beschikte Hercules over een voorsprong. De thuisclub begon goed door twee treffers van de sterk spelende Rens Reijgersberg en een break van Alex Koop: 3-1. Daarna was het lange tijd Hercules dat de partij domineerde. Vooral de ongrijpbare Ramon Meijer laveerde herhaaldelijk als beweeglijke cirkelloper door de Heulse defensie.

Bij 5-8, 6-9 en 9-12 had Quintus nog niet veel in te brengen. Vlak voor rust herstelden de Westlanders zich door Lex Dofferhoff, Alex Koop en Robin Dissel. Met drie vrije kansen had de thuisclub zich een nóg betere uitgangspositie kunnen verschaffen dan de 12-13 achterstand bij de rust. Aanvankelijk bleef Hercules door Ramon Meijer en Jorik Lommen bij 12-14 en 15-17 op voorsprong. Op dat moment, na een kwartier, vond Quintus het welletjes.

Door Reijgersberg (2x), Vollebregt (strafworp) en Van Lier (break in ondertal) werd het 19-17. ,,Dat was de fase dat wij lieten zien dat wij beter waren dan Hercules,” analyseerde de sterk spelende Niels van Lier. ,,Daarna hebben we onze voorsprong niet meer weg gegeven.”  Door de zware knieblessure van de uitblinkende Hagenaar Ramon Meijer lag het spel geruime tijd stil. Toen hij met een brancard van het veld was gedragen, herpakten beide teams zich opmerkelijk snel.

De laatste tien minuten waren spectaculair door het spannende scoreverloop en de bij vlagen fraaie combinaties. Steeds kwam Quintus op twee doelpunten voorsprong, maar telkens weer vond Hercules de aansluitingstreffer. Reijgersberg en Dofferhoff 22-20, maar Lommen hield zijn team met schoten in de kruising op de been. Toen Van Lier en Vollebregt voor 24-21 zorgden, leek het verzet van Hercules gebroken.

Maar wéér was het de altijd scorende en graag provocerende Lommen die met twee kogels de spanning terugbracht bij 24-23. Met nog minder dan een minuut op de klok gebeurde er vervolgens van alles. Een serie sterke stops van de Heulse doelman Sven Hemmes, een rode kaart voor Lommen en de keeper eruit bij Hercules voor een extra veldspeler. Die gok mislukte, want binnen dertig seconden schoten Van Lier, Dofferhoff en Vollebregt Quintus alsnog ruim naar de 27-23 overwinning.

Frank Meeuwisse ziek naar huis

Frank Meeuwisse kwam in de derby tegen Hercules niet binnen de lijnen voor Quintus. De cirkelloper die in de eerste wedstrijd zo genadeloos werd uitgefloten, bleef in de eerste helft op de bank. In de rust vertrok hij zelfs naar huis. De Rijswijker in Westlandse dienst voelde zich niet lekker. ,,Ik voel me al een tijdje beroerd. Dus maar even rustig aan doen.”  Coach Zwinkels vond het daarom beter hem niet te laten spelen. Quintus won zonder Meeuwisse toch.

Doelpunten Quintus:  Niels van Lier (7), Rens Reijgersberg (6), Lex Dofferhoff (6), Ard Vollebregt (3), Alex Koop (2), Bob Kouwenhoven (2) en Robin Dissel.

Scheidsrechters (**): De arbiters Steffan van Laarhoven en Sjoerd Thijssen Hebben de potentie goede scheidsrechters te worden. Tegen deze altijd extra beladen derby waren ze echter niet opgewassen. Het manco van dit koppel is dat ze geen rust kunnen brengen in het veld. Door hun agressieve manier van optreden en fluiten verergeren ze de opstootjes in plaats van de binnenbrandjes voortijdig te blussen. Het contact met de spelers en coaches is nog onvoldoende. Jammer voor de wedstrijd en jammer voor het tweetal. De spectaculaire derby had een evenwichtiger koppel verdiend.