Quintus moet aan de bak

De teleurstelling was groot bij Virto/Quintus na afloop van de met 25-21 verloren kruisfinale tegen regerend landskampioen Sercodak/Dalfsen. Vooraf was in het Westlandse kamp toch een beetje gerekend op een kleine overwinning. Zondag in de eigen Eekhouthal krijgt het team van coach Alex Curescu de kans het verschil weg te poetsen.

Dat zal nog een hele klus worden. Dalfsen leek een aantal weken geleden een tikkeltje minder in vorm, maar de ploeg van de succesvolle coach Peter Portengen herstelde zich bijtijds. Dat ondervond Quintus zaterdag in de rechtstreekse confrontatie voor een plaats in de finale om de landstitel. De Westlandse vrouwen speelden een prima eerste helft, maar hadden weinig geluk met het afronden op beslissende momenten.

Coach Curescu: ,,Verdedigend zat het goed in elkaar bij ons en daar brachten we Dalfsen toch mee in de problemen. Ook aanvallend kwamen wij makkelijk tot scoren.” Na twintig minuten was het 11-8 voor Quintus en niets leek een overwinning in de weg te staan. Bij 13-10, vlak voor de rust, kreeg de Heulse ploeg twee tijdstraffen, waardoor de thuisclub de achterstand kon terugbrengen tot 13-12.

In het begin van de tweede helft kende Quintus een mindere fase. Dalfsen verhoogde het tempo en de Westlandse speelsters hadden daar geen adequaat antwoord op. Ook aanvallend verliepen de combinaties stroever. Curescu: ,,Daarbij hadden we ook de pech dat we nogal eens tegen de paal schoten.” Quintus verspeelde de voorsprong en de thuisclub pakte met nog een kwartier op de klok zelfs een marge van vijf doelpunten: 21-16.

Met een geweldige vechtlust herpakte Quintus zich en knokte zich terug in de wedstrijd. De verdediging stond beter waardoor Dalfsen minder tot scoren kwam. Ook het vizier van de schutters was beter afgesteld en langzaam kroop Quintus dichterbij naar 23-21. Het lukte niet om door te drukken, omdat opnieuw een tijdstraf de Westlandse ploeg in ondertal bracht op een belangrijk moment. Dalfsen scoorde nog wél twee keer en daarmee verspeelde Quintus een betere uitgangspositie voor de return van zondag: 25-21.

Voordat het zover is, moet Curescu zijn vrouwen eerst op scherp zetten voor de bekerfinale van donderdag tegen VOC. ,,We moeten de teleurstelling van het verlies tegen Dalfsen uit het hoofd zetten en ons richten op de bekerfinale. Dat is topsport, goed kunnen schakelen. Daarna kunnen we de zaak rechtzetten tegen Dalfsen. Ik ben ervan overtuigd, dat we die vier doelpunten kunnen goedmaken. We waren zeker niet de mindere van Dalfsen.”

Doelpunten Quintus: Daisy Hage (7), Anouk Zwinkels (6), Tessa van Zijl (3), Cynthia Grift (2), Tamara Haggerty (2) en Carmen Riepe.

Door: Peter Lotman, AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT