Skip to main content

Rentree in Oranje cadeautje voor Schoenaker

Myrthe Schoenaker (26) keerde vorige week na twee en een half jaar afwezigheid terug bij de nationale ploeg. De opbouwspeelster van VfL Oldenburg beleefde de interlandweek als een welkome prikkel.

Advertentie

De afgelopen jaren bleef een uitnodiging van het NHV voor Myrthe Schoenaker uit. “Ik heb in die tijd hoop gehouden. Spelen voor Oranje is altijd een doel geweest. Dat moet je ook hebben om iedere dag keihard te blijven trainen. Het blijft in je hoofd zitten”, legt Schoenaker uit.

Deze zomer verliet de spelmaakster uit Overijssel het Deense København Håndbold. “Een topclub. Waar ik relatief weinig minuten maakte. Dan heb je begrip dat de uitnodiging voor de nationale ploeg uitblijft”, is ze realistisch. Ze tekende een contract bij Bundesliga-club VfL Oldenburg. Een middenmoter in Duitsland. “Op gebied van professionalisme een stapje terug. Voor mij een stapje vooruit.”

Wedstrijdritme
In het wit-groen van VfL Oldenburg kan Schoenaker weer rekenen op een basisplaats. “Ik maak veel speelminuten en heb een belangrijke rol in het team. Uiteindelijk draait het om de momenten dat je in het veld staat”, vertelt ze. “In Denemarken raakte ik wedstrijdritme kwijt. Daardoor kon ik, vooral op beslissende momenten in wedstrijden, niet meer laten zien wat ik in huis had.”

Advertentie

“Ik zou graag wat stabieler willen zijn”

In Duitsland maakte Schoenaker al 73 goals. “Dat hadden er meer kunnen zijn. Ik zou graag wat stabieler willen zijn. Goede wedstrijden wissel ik af met mindere”, blijft ze kritisch. De vorm van Schoenaker was voor bondscoach Manu Mayonnade, dat het zonder de gestopte international Nycke Groot moet stellen, reden genoeg haar uit te nodigen voor de oefenduels met Duitsland. “Ik vond het geweldig.”

Intensieve week
“Ik heb me voorgenomen van iedere minuut te genieten”, straalt Schoenaker. “Het was een heel intensieve week waarin we hard getraind hebben. Het was natuurlijk geweldig dat ik vrijdag in Groningen mee mocht doen. Tevreden over wat ik heb kunnen laten zien ben ik niet helemaal, maar ik kan een hoop leerpunten meenemen.”

Met veel vertrouwen is Schoenaker teruggekeerd bij VfL Oldenburg. “Het voelde als een cadeautje. En een welkome prikkel”, besluit ze. Eind mei komen de Oranjedames opnieuw in de baan. Mogelijk mag Schoenaker ook aantreden tegen sparringpartner Rusland. “Daarvoor ga ik bij de club de komende tijd heel hard werken.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie