Skip to main content

Rode kaart Neuteboom maakt tongen los

By 7 september 2020Voorpagina

De directe rode kaart van Jort Neuteboom in het duel tussen Hurry-Up en Volendam (27-26) is voer voor discussie.

Advertentie

Neuteboom kreeg nog voor rust de rode kaart. Na een vermeende tik in het gezicht van Ronald Suelmann, de captain van de thuisploeg kwam op snelheid in, besloten de gebroeders Geraets – na kort overleg – Neuteboom naar de tribune te sturen.

Kamp Volendam was het oneens met de beslissing. Vlak na de pauze liepen de gemoederen nog hoger op toen cirkelspeler Dragan Vrgoc schutter van de gasten Jorn Smits in de lucht op stevige wijze tegenhield. Zonder morren accepteerde de Kroaat van Hurry-Up de tijdstraf en snelde naar de bank.

Spelregelboek
Regel 8.5 van het spelregelboek van het NHV luidt als volgt met betrekking tot directe diskwalificatie: ‘Een speler die een tegenstander zodanig aanvalt, dat daarmee zijn gezondheid in gevaar wordt gebracht, dient te worden gediskwalificeerd (16:6a). Dit gevaar is een gevolg van de
hoge intensiteit van de overtreding of een gevolg van het feit, dat de tegenstander totaal onvoorbereid is op de overtreding en daardoor zichzelf niet kan beschermen.’

Advertentie

De overtreding van Neuteboom lijkt onder bovenstaande noemer te kunnen vallen. Zo besloot de arbitrage. Na het zien van de herhaling kan tevens de conclusie getrokken worden dat de overtreding van Vrgoc op het randje of zelfs daarover was. Ook een charge van Jeroen Roefs op opnieuw Suelmann (foto onder) werd met een tijdstraf afgedaan.

De start van de HandbalNL League betekent het begin van het seizoen 2020/2021. Niet alleen nieuwe spelers, vorm, doelpunten, het coronavirus en assists maken tongen los. Ook overtredingen en straffen waarbij scheidsrechters in een split second, zonder herhaling, een juiste keuze moeten maken.

Snelheid van het spelletje
De snelheid van het spelletje vermoeilijkt de te maken, belangrijke, beslissing. De eerste rode kaart van het seizoen is uitgedeeld en uitvoerig besproken.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie