Skip to main content

Röttger: ”Manu is zelf gegaan, ik heb ‘m niet weggestuurd”

By 3 december 2021Voorpagina

De afgelopen jaren was Sjors Röttger (66) werkzaam als algemeen directeur van het NHV. Hij is deze maand door Jaap Wals opgevolgd en mag zich voor onbepaalde tijd de technisch directeur van de bond noemen. Voor het nieuwste Handbal Inside Magazine sprak John Volkers met Röttger.

Advertentie

Röttger heeft in de handbalwereld een rijk verleden als trainer. Als coach had hij tussen 1994 en 2008 bij onder meer Swift Arnhem, Aalsmeer en de nationale damesploeg de touwtjes in handen. In 2005 werd de Gelderlander met Oranje vijfde op het WK in Rusland.

Vertrek Mayonnade
In editie negentien van het Handbal Inside Magazine vertelt Röttger over zijn overwegingen, in de augustusdagen na de Spelen in Tokio, die leidden tot het onverhoopte vertrekt van bondscoach Manu Mayonnade. Een leidende zin in dat alles: ”Manu is zelf gegaan. Ik heb ‘m niet weggestuurd.”

Ook is Röttger openhartig over de aanstelling van Henk Groener (“Henk wilde aanvankelijk niet. Hij zei: ’Ik ben geen vrouwentrainer, Sjors”) en het grote succes in 2015: ”Het overkwam ons. Een moment om van te genieten, nog altijd hoor. Twee Nederlandse coaches, Henk Groener en Peter Portengen aan het roer. Heel mooi vond ik dat.”

Advertentie

Helle Thomsen
Toen Groener vertrok moest Röttger opnieuw in actie komen. In het magazine legt hij uit hoe hij tot zijn beslissingen komt. ”Ik heb altijd een lijstje klaar met namen. Spelers mogen iets over een profiel zeggen, een advies geven, maar geen namen noemen. Nycke Groot heeft geen invloed gehad op het aantrekken van Helle Thomsen, haar oude coach bij Midtjylland. Helle stond al op mijn lijst. We hebben haar in een week tijd weten aan te trekken, met hulp van Saskia Mulder, onze oud-international die Deens spreekt.”

”Thomsen was en is een geweldige wedstrijdcoach. Behoort tot de besten die ik ken. Ik kon heel goed met haar overweg. Ik was dol op haar. Na het EK van 2018 in Frankrijk heb ik er alles aan gedaan om haar voor ons te behouden. Echt alles. Maar zij ging weg om haar moverende redenen, Groot stopte en Broch was al gestopt. De driehoek die veel bepaalde was daarmee weg.”

Processen
”Maar dan zie je in teams, dan gaan er processen plaatsvinden. Uiteindelijk kan het zo zijn dat het vertrek van iemand (Groot, JV) het team sterker maakt. Dat bedoel ik niet negatief, hè. Estavana Polman kwam in een andere rol terecht. We speelden aanvallend opeens anders. Estavana was en is voor mij het beeld van de handbalvisie die wij voor ogen hebben.”

Röttger kijkt naar de langere termijn
Eén ding staat voor hem als een paal boven water. In de staf van de nationale ploeg hoort een Nederlander. Nu zijn dat er twee, Monique Tijsterman en youngster Ricardo Clarijs. Röttger wijst naar de periode 2009-2016: ”Hoe zijn we in die finale van het WK 2015 gekomen? Met twee Nederlandse coaches, Henk Groener en Peter Portengen. Die konden dat. Dus waarom zouden Monique en Ricardo dat niet kunnen?”

”Iedereen fixeert zich maar op dat komende WK. Maar ik, als sportmanager, kijk naar de langere termijn, naar de Spelen van Parijs in 2024 en het WK in Nederland in 2025. Dat is mijn opdracht. Ze moeten mij dat niet kwalijk nemen dat ik ‘24 en ‘25 ook heel belangrijk vind.”

Het hele verhaal met Sjors Röttger lezen?
Word dan hier lid van het Handbal Inside Magazine

Tekst: John Volkers
Foto: Henk Seppen

Advertentie