Skip to main content

Schellekens: “Nu ik hier sta had ik dit nooit willen missen”

Dennis Schellekens (31) werd drie jaar lang niet opgeroepen voor Oranje. Sinds de EK-voorbereiding twee maanden geleden serieus is geworden, hoort de goalie van Volendam er tot eigen blijdschap helemaal bij.

Advertentie

Tijdens het rekken na de allereerste training in de wedstrijdarena staat Schellekens de pers relaxt te woord. De doelman leunt tegen de paal van het doel in de imposante hal in Boedapest. “Helemaal nieuw. Heel indrukwekkend”, vertelt hij. “Er kunnen meer dan twintigduizend fans naar binnen.”

Andere koek dan sporthal Opperdam in Volendam. De plek waar Schellekens sinds 2015 onder de lat staat. Niet zonder succes, want hij kan vanavond tijdens de opening van het Europees kampioenschap tegen thuisland Hongarije zijn EK-debuut maken. “Nu ik hier sta had ik dit nooit willen missen, nee.”

In Trondheim
Positiegenoot Bart Ravensbergen kwam terug van een rugblessure, ging niet mee naar de trainingsstage in Noorwegen, waardoor Schellekens in november 2021 een kans bij het Nederlands team kreeg. “Ik was het plekje op de reservelijst wel gewend, maar mocht nu weer eens meetrainen”, vertelt de goalie. “Door de blessure van Bart heb ik me in Noorwegen tegen het thuisland en Zweden mogen laten zien.”

Advertentie

In Trondheim ging Schellekens de strijd aan met Mark van den Beucken. Uitgerekend de plek waar Nederland twee jaar geleden voor het eerst op een EK uitkwam. Zonder Schellekens. “Ik speel al jaren in de BENE-League, laat me in Europa nauwelijks zien. Toen ik werd uitgenodigd voor het toernooi in Noorwegen was ik wel sceptisch over mijn kansen”, laat hij los. “Het waren vooral de mensen om mij heen die me aanmoedigden.”

Vlammetje ontwaakt
Even absent op het kantoor in Amsterdam en mee op het vliegtuig naar Noorwegen. “Stond ik ineens tegenover de beste spelers van de wereld. Dat was even schakelen, maar als je er eenmaal staat gaat de knop snel om”, aldus Schellekens. “Daar is wel een vlammetje ontwaakt. Toen ging ik aan het EK denken. Een prachtig toernooi.”

Bij het Nederlands team staat Schellekens weer op het veld met jongens waarmee hij tien jaar geleden in Jong Oranje speelde. De Utrechter ligt lekker in de groep. “Ik hoop door mijn leeftijd ook wel wat rust te brengen. Maar als het erop aankomt wil ik vooral ballen voor de ploeg te stoppen.”

Schellekens heeft de voorkeur gekregen boven Mark van den Beucken. Laatstgenoemde werd voor de 4 Nations Cup na kerst reeds gepasseerd. Van den Beucken staat net als René de Knegt (Aalsmeer) en Arjan Versteijnen (Achilles Bocholt) op de reservelijst.

Gigantische hal
Het telefoontje naar Hongarije zit er bijna op. Schellekens moet zich omkleden. Hij kijkt nog eens rond: “Dan realiseer je, je hoe leuk handbal kan zijn. In deze gigantische hal tegen heel goede spelers. Gaaf dat ik dit mag meemaken. Daar had ik lang geen rekening mee gehouden.”

Lees ook: Alle EK-duels Oranjemannen op Ziggo Sport

Foto: FotoReza

Advertentie