Skip to main content

Smits tekent bij competitiegenoot: “Ook een topclub in Europa”

Vanaf de zomer van 2023 speelt international Kay Smits (25) voor SG Flensburg-Handewitt. De rechteropbouwer maakt het seizoen af bij competitiegenoot SC Magdeburg en hoopt in Noord-Duitsland op een grotere rol.

Advertentie

Smits staat aan de start van zijn tweede seizoen bij SC Magdeburg. Afgelopen jaar werd de Oranjeheer landskampioen van Duitsland, maar ondanks het succes heeft hij er toch voor gekozen zijn aflopende contract in Magdeburg niet te verlengen. “Ik was het afgelopen seizoen niet tevreden over het aantal speelminuten en verantwoordelijkheden die ik wil dragen bij een club”, draait Smits er niet omheen.

Bij SC Magdeburg is de IJslander Omar Ingi Magnusson de concurrent van de Limburger. De topschutter van de Bundesliga. “Voor de prijzen spelen is fantastisch, maar het plezier valt weg als je veel op de bank zit. Ik denk dat ik bij Magdeburg de tweede man achter Omar blijf, zeker als het er in finales om gaat. Dat is niet de rol die ik wil hebben.”

Smits wordt volgend seizoen bij SG Flensburg-Handewitt, waar hij tot en met de zomer van 2025 heeft getekend, de plaatsvervanger van de Noor Magnus Rød. “Ook een topclub in Europa. De afgelopen tien jaar hebben ze in de Champions League gespeeld en mogelijk gaan ze zich daar dit seizoen weer voor kwalificeren. Door deze transfer blijf ik om de hoofdprijzen spelen”, aldus Smits.

Advertentie

EK smaakt naar veel meer
Op het afgelopen EK in Hongarije liet de sterke linkspoot zien op hoog niveau mee te kunnen. In vijf EK-wedstrijden maakte Smits er liefst 45. “Het kampioenschap was zeker een bevestiging. Ik kan de wereldtop aan. Ik kan er zelfs domineren en bepalend zijn. Die rol wil ik ook bij de club hebben. Dat is belangrijk voor mijn ontwikkeling.” 

“Het is vervelend dat ik een mooie club al na twee seizoenen moet gaan verlaten”, gaat Smits verder over SC Magdeburg. “Over heel veel zaken ben ik namelijk erg tevreden. Hoe de zaken geregeld zijn, de training, het team, de gehele cultuur. Dat is precies wat ik in een club zoek. Alleen is mijn eigen rol gaan steken. Dan wordt alles mentaal een stuk zwaarder. Alleen trainen is niet leuk, ben ik achter gekomen.”

De aanstaande coach van Smits bij SG Flensburg-Handewitt Maik Machulla heeft de rechteropbouwer van Oranje al sinds zijn goede jaar in Denemarken bij TTH Holstebro in de smiezen: “Toen hij naar Magdeburg is gegaan heeft Kay bewezen ook de Bundesliga aan te kunnen. We zijn hem nooit uit het oog verloren. Hij is een sterke en intelligente speler.”

Champions League
Toch moet Smits dit jaar de concurrentiestrijd bij SC Magdeburg nog aangaan. “Daar kijk ik naar uit. Ik ga debuteren in de Champions League en dat is altijd een droom geweest”, eindigt Smits positief. “De belasting zal toenemen en zo zal de trainer speeltijd beter moeten gaan verdelen. Dan is het aan mij om te laten zien waartoe ik in staat ben. Mijn batterij is weer helemaal opgeladen.”

Foto: FotoReza

Advertentie