Skip to main content

Smits wacht droomweekend in Boedapest: “Grootste van het grootste”

Oranjedame Inger Smits (28) kan aankomend weekend de prestatie van broertje Kay overtreffen. Met SG BBM Bietigheim gaat de spelmaker haar debuut in de Final4 van de Champions League maken.

Advertentie

Waar Kay Smits met SG Flensburg-Handewitt de EHF European League won, maakt oudere zus Inger kans op de hoofdprijs van Europa: de Champions League. “Dat is niet alleen voor een Smits-telg een droom”, lacht ze.

“Dit voelt als de kers op de taart na drie succesvolle seizoenen bij SG BBM Bietigheim”, vervolgt Smits. “Ik had het niet zien aankomende. In de poulefase hadden we een zeer moeizame terugronde. Toch zijn we de dip te boven gekomen.”

Sterke dekking en tegenaanval
Door Ikast Håndbold en bij de laatste acht af te rekenen met Odense Håndbold heeft de kampioen van Duitsland het finaleweekend gehaald. “Ons wapen is een sterke dekking en tegenaanval”, vertelt Smits. Samen met landgenoot Kelly Dulfer is ze bezig aan haar laatste weken bij SG BBM Bietigheim. “We hebben in beide knock-outduels thuis de voorsprong gepakt. Dan heb je uit de klok mee.”

Advertentie

“Ik heb altijd gedroomd over het winnen van de Champions League en dat is ook de reden dat ik heb gekozen te vertrekken”, legt Smits uit. Vanaf de zomer draagt de Limburgse het tenue van CSM Bucuresti. “Ik wil het toernooi winnen en acht de kans groter bij de kampioen van Roemenië. Dat we met Bietigheim nu al een kans krijgen is bijna te mooi om waard te zijn.”

20.000 supporters
Net als Dulfer zit Smits bij de laatste zestien van Oranje voor de Olympische Spelen. Eerstgenoemde sluit in het nieuwe seizoen aan bij Györ waar bondscoach Per Johansson voor de groep zal staan.

Drie weken geleden prolongeerde SG BBM Bietigheim, waar Danick Snelder al heel het seizoen met een blessure ontbreekt, de Bundesliga-titel waardoor de voorbereiding op het treffen met Metz Handball al vroeg startte. “Het leeft enorm binnen de groep. Iedereen is superserieus. Dit is het hoogsthaalbare als club. Het grootste van het grootste. In de arena in Boedapest zitten straks meer dan 20.000 supporters.”

Underdog
Vorig jaar was Smits erbij toen broertje Kay met SC Magdeburg de Champions League pakte. “Nu sta ik er zelf. Of me dat zenuwachtig maakt? Nee, ik ben juist extra gemotiveerd. Helemaal omdat de buitenwereld ons als underdog ziet, want wij hebben in vergelijking met Györ, Metz en Esbjerg de minste ervaring in de Final4.” 

“Een deel van de speelsters bij Bietigheim heeft ervaring op EK’s en WK’s, maar niet in het finaleweekend van de Champions League. Ik zie dat niet als nadeel. Het zijn twee losse wedstrijden die je kunt winnen”, vervolgt Smits gretig. “Geen van de andere halve finalisten won de vorig jaren de Champions League. De druk ligt bij hen.”

Zaterdagavond om 18:00
Team Esbjerg – Györ is zaterdagmiddag in Hongarije de eerste halve finale. Na de opening om 15:00 komen Smits, Dulfer en SG BBM Bietigheim om 18:00 op de vloer. De eindstrijd van de Champions League is zondagavond om 18:00. Ziggo Sport heeft in Nederland de rechten van de Final4.

Foto: Marco Wolf

Advertentie