Skip to main content

Smits wil tv-kijkende teamgenoten overtuigen

Na het uitvallen van Jasper Adams werd Jorn Smits toegevoegd aan Oranje. De gedreven Limburger verkaste deze zomer naar Denemarken. Vanavond staat in Brøndby, voorstad van Kopenhagen, een beetje een thuiswedstrijd op het programma voor de schutter.

Advertentie

“Natuurlijk is het extra leuk”, opent Smits vanuit zijn hotelkamer. “Het komt hier op tv, teamgenoten gaan zeker kijken.” In de zomer verruilde de oudste zoon van Gino Smits Volendam voor Randers HH: de Deense club die promoveerde naar de hoogste Liga. “Toen ik werd uitgenodigd voor het nationale team feliciteerden m’n teamgenoten me. De nationale ploeg is voor hun écht iets anders dan het in Nederland is. Voor hun is de kans kleiner dat ze erbij zitten.”

“De nationale ploeg is voor hun écht iets anders dan het in Nederland is”

Met Denemarken treft Oranje vanavond in de EK-kwalificatiereeks de Olympisch kampioen. Het Noord-Europese land ademt handbal. “De sport heeft hier echt bestaansrecht”, weet de 23-jarige Limburger zeker. “In de zomer ging ik meubels kopen. Toen merkte ik meteen in de stad: iedereen weet wat handbal is. Mensen weten hoe het met de ploeg gaat. Als ik vertel dat ik een handballer ben, dan weten ze waar het over gaat.”

Trainer op straat
“Als je kijkt naar de Nederlandse competitie: je doet het erbij. Als je hogerop wil en je wilt beter worden, dan moet je naar het buitenland”, zegt Smits. En dus stapte hij over naar de Deense competitie. Daarmee spelen alle Smits-telgen – Kay Smits tekende een contract bij Wilhelmshaver HV, terwijl zusje Inger bij VfL Oldenburg speelt – in het buiteland. “Het niveau is hoger. Dat is één. Maar daarnaast wordt de handbalsport hier veel professioneler benaderd. Het is prettig dat je in een omgeving komt waar de sport leeft.”

Advertentie

“Het is prettig dat je in een omgeving komt waar de sport leeft”

Met één overwinning uit zeven duels is de competitiestart van Randers HH lastig te noemen. De hoofdtrainer werd op straat gezet en de assistent neemt het stokje over. “Het is een mooi moment om aan de nieuwe coach te laten zien wat ik kan op internationaal niveau”, ziet Smits een uitgelezen mogelijkheid. “De wedstrijd wordt op nationale tv uitgezonden. Ik kan een beetje respect afdwingen bij mijn teamgenoten die voor de televisie zitten. Kan me vanavond extra bewijzen.”

Bundesliga
Smits ziet zijn verblijf bij Randers HH zéker niet als eindstation. De linkeropbouwer schuift zijn doelen niet onder stoel of banken. “Ik wil naar de top van de Deense Liga”, is hij stellig. “De Bundesliga lijkt me fantastisch. Maar daarvoor moet ik mij ontwikkelen op clubniveau.” Na een lastige start komt de landgenoot bij de Deense promovendus steeds beter in zijn ritme. “De wedstrijd die we gewonnen hebben ben ik belangrijk geweest voor de ploeg. Als ik goed speel heb ik een positief effect op mijn teamgenoten. Ik kan belangrijk voor het team worden.”

“Ik kan belangrijk voor het team worden”

In een uitverkochte arena, Denemarken speelt voor het eerst na Olympisch goud weer in eigen land, staat Oranje voor een zware opdracht. Maar helemaal kansloos acht Smits Nederland niet. “We hebben in het verleden laten zien dat we kunnen presteren tegen toplanden. Natuurlijk moet je realistisch blijven: het is de Olympisch kampioen. Maar we moeten ervoor zorgen dat we hun verslappingen meteen afstraffen. We moeten top zijn als we een kans willen maken. Het zal een hele happening worden.”

Vijfduizend Deense handballiefhebbers
Om 20:30 klinkt het fluitsignaal van het EK-kwalificatieduel tussen Denemarken en Nederland. Met vijfduizend Deense handballiefhebbers in de zaal én zijn teamgenoten voor de tv hoopt Smits op een stunt. “Dan meld ik me volgende week met een lekker gevoel bij de club.”

Foto: FotoReza

Advertentie