Skip to main content

Voormalig volksheld Olsson en het gevecht met al zijn landgenoten

By 15 januari 2024Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Met zijn lange, dunne haren zou hij het goed doen op een cartoon en de EK-partij van de Oranjemannen van vanavond is voor de bondscoach uit Zweden ook als een sterk stripverhaal. We koppen: Voormwlig volksheld Staffan Olsson en het gevecht met al zijn landgenoten.

Advertentie

Op 26 maart 1964 werd Olsson, 59 dus, geboren in het Zweedse Uppsala. Het is niet voor iedere landbewoner weggelegd, maar tussen 1986 en 2004 mocht de huidige bondscoach van het Nederlands team het tenue van de nationale ploeg van Zweden dragen.

Als gevaarlijke rechteropbouwer was Olsson onwijs succesvol in het bekende geel-donkerblauw. Drie keer Olympisch zilver – Barcelona, Atlanta en Sydney – twee wereldtitels en ook nog vier keer Europees kampioen. Maar er is nóg meer.

Tussen 2008 en 2016
Na zijn carrière, Olsson sloot zijn loopbaan in 2006 af bij Hammarby, werd de linkspoot van weleer in 2008 assistent-bondscoach van de nationale ploeg. Dat hield hij acht jaar lang vol. Om daarna als tweede man aan de slag te gaan bij topploeg PSG en in 2022 op Papendal terecht te komen.

Advertentie

De pagina’s met relevante achtergrondinformatie over het hoofdpersoon zijn om. Het is duidelijk. Olsson is niet alleen een Zweed, maar heeft het land als international en trainer/coach ook enorm veel gebracht. Twaalf medailles, om precies te zijn. In eigen land kan hij niet zo maar over straat. Bij elke hoek wordt de komische Olsson aangesproken.

Zwijgen tijdens het volkslied?
Om 20:30 staat hij lijnrecht tegenover al zijn landgenoten. Het geel-donkerblauw gaat zich voor het eerst tegen Olsson keren. Tijdens het Zweedse volkslied moet de bondscoach van Oranje zich een beetje inhouden. En al helemaal als hij gaat zegevieren.

Een fraai sportverhaal heeft natuurlijk een spannende slot, maar het kan zo maar zijn dat Zweden Olsson vanavond probleemloos pijn doet. De poulegenoot is de favoriet. Want na twee overwinningen op het EK in Duitsland treft Nederland de titelhouder. Twee jaar geleden ging versloeg Zweden Spanje in de EK-finale.

In de vijandelijke schuit
Europese titel vijf. De eerste zonder Olsson op het wedstrijdblad. En nu volgt het eerste eindtoernooi met ‘viking’ Olsson in de vijandelijke schuit. Het laatste hoofdstuk van het stripboek wordt vanavond geschreven en getekend. Scriptschrijvers zouden het wel weten: een gehaaide zege voor de underdog met tacticus Olsson die in de allerlaatste time-out de hoofdrol opeist.

Foto: FotoReza

Advertentie