Skip to main content

Start Bundesliga nog onbekend, achterstand voor Van Gulik en HSG Bensheim/Auerbach

De competitieleiding van de Bundesliga voor vrouwen heeft nog geen startdatum geprikt. De uitbraak van het coronavirus speelt de verschillende provincies in Duitsland nog altijd parten. Het HSG Bensheim/Auerbach van Sarah van Gulik (30) wordt op een achterstand gezet.

Advertentie

Bij de Oosterburen bepaalt iedere provincie haar eigen beperkende regels. Zo mag er in de regio Hessen, waar HSG Bensheim/Auerbach en HSG Bad Wildungen Vipers gelegen zijn, veel minder dan in andere delen van het land. “Twintig kilometer over de provinciegrens mag er met twintig mensen tegelijk getraind worden. Hier mogen we slechts op een deel van het veld alleen vijf-tegen-vijf doen”, legt Van Gulik uit.

Sinds 2016 draagt ze het rood-geel van HSG Bensheim-Auerbach. Na haar debuutseizoen zette de oud-speelster van onder meer Hellas meteen een krabbel onder een vijfjarige verbintenis. “De club wilde met jonge talenten bouwen. Daarbij hadden ze een constante factor nodig. Ik wilde heel graag helpen. Het past ook bij mij. Ik ga niet voor het geld, ben meer een clubmens.”

Grote vereniging
Sinds het kampioenschap in de tweede Bundesliga in het seizoen 2016/2017 is Van Gulik met HSG Bensheim/Auerbach actief op het hoogste niveau in Duitsland. “We zijn een tussenstation. Talenten kunnen bij ons, in een meer beschermde omgeving, groeien. Iemand als Merel Freriks heeft via ons getekend bij Borussia Dortmund. HSG Bensheim/Auerbach is meer dan alleen de hoofdmacht. Het is een grote vereniging en dat doet mij erg goed. Ik geef bijvoorbeeld samen met Sarah Dekker training aan de E-jeugd en D-junioren.”

Advertentie

“Het is een erg lastige puzzel”

Vanaf maart moest Van Gulik, die naast spelen in de Bundesliga 25 uur werkt, op haar handen zitten. Geen wedstrijden, geen training geven. Waar sinds een aantal weken meer mag in Nederland en Duitsland, blijven de beperkingen voor het in Hessen gelegen HSG Bensheim/Auerbach groter dan bij andere competitiegenoten. “We hebben een achterstand”, klinkt het zorgelijk. “De kans is aanwezig dat we in Hessen pas per augustus veel meer mogen.”

Oktober
“Dat betekent dat we in juli niet goed kunnen trainen. De competitieleiding houdt rekening met gelijke kansen en daarmee is de kans aanwezig dat we pas in oktober starten. Sinds maart spelen we al geen wedstrijden meer. Dat wordt een heel lange adem. In december ligt de competitie stil in verband met het EK. Het is een erg lastige puzzel”, puft Van Gulik.

Waar landgenoten als Freriks en Dekker na hun periode bij HSG Bensheim/Auerbach dromen van meer, vindt de opbouwspeelster uit Den Haag – die al sinds 2012 over de grens woont en droomt in het Duits – rust bij de Bundesligaclub. “Ik voel me hier erg fijn. Wil ook graag helpen met opleiden. De kans is groot dat deze club niet mijn tussenstation, maar eindstation is.”

Advertentie

Join the discussion 65 Comments