Skip to main content

Steins: “De trainer heeft een superbelangrijk aandeel gehad in deze titel”

Hij heeft er zes jaar op moeten wachten, maar LIONS-routinier Ivo Steins (30) heeft weer de schaal omhoog mogen houden. De captain van de Limburgers spreekt een dag na de gewonnen finale vol lof over trainer/coach Christoph Jauernik.

Advertentie

Voor het tweede weekend op rij kwam LIONS tegen Volendam in de tweede helft terug van een achterstand. “Ons spel is ook wel een beetje de tegenstander uitputten door aanvallend veel duels aan te gaan. Volendam raakte vermoeid en zo kwamen wij beter uit de verf”, is de analyse van Steins. Na 14-13 halverwege werd het gisterenmiddag in heet Noord-Holland 26-34.

“We doen al jaren mee om de prijzen, maar die bleven ook lang uit. Dit is voor de club zo belangrijk. We zitten in een lastige hoek en staan sinds het behalen van de finale wekelijks een paar keer in de krant. Dat het ook nog goed afloopt is helemaal promotie”, spreekt Steins serieus. “Over twee wedstrijden hebben we dit goed gedaan, vind ik. We hebben op belangrijke momenten de rust kunnen bewaren.”

Eindelijk het shirt uit
Als spelmaker is de rol van Steins bij balbezit van LIONS cruciaal. Al deelt hij die verantwoordelijkheid met de trainer. Ook Jauernik was als speler altijd middenopbouwer en liet zich onder andere in de Bundesliga zien. “De trainer heeft een superbelangrijk aandeel gehad in deze titel”, is Steins complimenteus.

Advertentie

Hij begint aan een sympathiek betoog over Jauernik: “Dit is de beste trainer die we hier ooit gehad hebben en ik kan het weten. Hij deugt als mens, je kunt met hem in contact komen, maar hij staat ook altijd boven de groep. Als een echte Duitser. Lachen om een grapje kan Christoph zeker, maar hij laat zich er nooit in meetrekken.”

“Gelukkig hebben we hem gisteren zover gekregen dat ook hij zijn shirt uitdeed om ermee te zwaaien”, lacht Steins. Dan weer serieus: “Maar als hij hier niet zou vertrekken, zou hij dat niet doen. Hij denkt altijd vooruit en heeft ons door het seizoen heen alle handvaten die nodig zijn gebleken gegeven.”

Nuttige nederlaag
“Christoph weet door zijn ervaring als speler in Duitsland hoe het spelletje gespeeld moet worden, kan dat overbrengen, maar draaft daarin nooit door”, blijft Steins over de vertrekkende hoofdtrainer vertellen. Jauernik heeft in Oostenrijk een nieuwe club gevonden. “Iedere week deden we drie blokjes van tien minuten video. Niet een lange zit van een uur, maar precies genoeg om mooie focus te houden. De belangrijkste dingen pikte hij er dan uit. Zo haalde hij bij mij veel druk weg.”

Niet als cirkelspeler, maar middenopbouwer heeft Steins zijn club uit Zuid-Limburg aan de titel kunnen helpen. “De verloren halve finale in de beker tegen Volendam heeft ons erg kunnen helpen. We zetten in die wedstrijd veel druk op hun middenblok, maar stonden aan de buitenkant niet breed genoeg. Toen we dat in de eerstvolgende wedstrijden met Volendam wel deden maakte dat een wereld van verschil. Ik kreeg als middenopbouwer weer meer ruimte. Heerlijk als zoiets werkt. Dan hoef ik me er niet meer druk over te maken.”

Weekend in Köln
Doordat LIONS over twee wedstrijden heeft afgerekend met Volendam, kan Steins aankomend weekend met zijn moeder naar Köln waar broertje Luc Steins met PSG in de Final4 van de Champions League staat. “Al had m’n moeder het al zo geregeld dat als we aanstaande zondag aan het begin van het middag toch de derde finale speelden, ze daarna meteen door kon rijden naar Luc in Duitsland. Nu kunnen we gezellig samengaan. Ook dat wordt een hoogtepunt.”

“Ik hoop dat Luc de finale haalt, maar ook Kay (Smits, red.) met SC Magdeburg. Dan is het helemaal een goede maand voor LIONS”, besluit Steins over beide oud-spelers van de fusieclub. Het einde van een bewogen seizoen nadert. “Het slechte is allemaal gebeurd en ligt achter ons. De titel voelt door de afwezigheid van onze vader een beetje dubbel, maar is ook mooi meegenomen.”

Foto: FotoReza

Advertentie