Skip to main content

Stemwijzer: dit vindt jouw politieke partij van sport!

Op 15 maart mag Nederland weer naar de stembus. In de televisiedebatten is er vooralsnog weinig aandacht voor sport, maar dat betekent niet dat er geen aandacht voor is in de verkiezingsprogramma’s. 

Advertentie

Eerlijk is eerlijk. De ene partij besteed meer aandacht aan sport dan de ander. De NOS maakte de balans op. 

PvdA en D66
De PvdA en D66 zijn van mening dat topsporters al tijdens hun carrière financieel ondersteunt moeten worden. In ruil daarvoor dienen deze sporters zich na hun carrière wel in te zetten voor de publieke zaak, door bijvoorbeeld sportlessen te geven aan kinderen. De PvdA wil ook extra investeren in het inoveren van sport, zodat sporters optimaal kunnen presteren.

SGP en PVV
In de partijprogramma’s van de PVV en SGP is er nauwelijks ruimte voor topsport. In plaats van investeren in topsport pleiten deze partijen juist voor een brede investering in breedtesport, bijvoorbeeld in kleine handbalverenigingen.

Advertentie

Geweld en fraude
D66 vindt dat dopinggebruik harder aangepakt moet worden. De PvdA en VVD zijn van mening dat vooral agressie op en rondom het veld een groot probleem is. De VVD is bijvoorbeeld een voorstander van meer fair play-initiatieven. 

Sportevenementen
Als het gaat om sportevenementen in Nederland ben je bij D66 en de VVD aan het juiste adres. Beide partijen zien het binnenhalen van grote evenementen als iets dat bijdraagt aan een positief imago van Nederland in het buiteland. D66 is zelfs van mening dat Nederland opnieuw moet inzetten op het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028.

Sport op televisie
Als het aan de SGP ligt wordt er geen sport meer uitgezonden door de publieke oproep. Sport zou vooral uitgezonden moeten worden door de commerciële omroepen. GroenLinks en de PvdA zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat het uitzenden van sport een kerntaak is van de publieke omroep.

Bekijk hieronder de volledige video van de NOS:
NOS Sport – Zodra je de Stemwijzer invult komen thema’s…

Foto: Arjen AC van Wieringen

Advertentie