Sterk Oranje wint van Polen en doet goede zaken.

Het Nederlands damesteam heeft op het WK in Denemarken gewonnen van Polen. De ploeg van bondscoach Henk Groener speelde sterk en versloeg de Polen met 31-20.

De eerste Nederlandse treffer kwam op naam van Michelle Goos, die tekende voor de 1-1 nadat de Polen op voorsprong waren gekomen. Van der Heijden maakte er niet veel later 2-1 met een schitterend schot. De Polen begonnen vanaf het startsignaal met een persoonlijke dekking voor Nycke Groot. Na een makkelijke vangbal van Wester kon Malestein via een break voor de 3-1 zorgen en even later via een lobje uit de hoek voor de 4-1. Oranje had meteen het eerste gaatje te pakken. Wester begon goed aan de wedstrijd en Polen kon pas na 10 minuten het tweede doelpunt maken. Via Polman, Groot en een geweldig doelpunt van van der Heijden liep Nederland na 12 minuten uit naar een 7-3 stand. De Polen bleven volharden in de offensieve 5-1 dekking tegen Nycke Groot, maar Polman, van der Heijden en Snelder konden goed profiteren van de ruimtes achter de mandekking. Na een kwartier spelen was de stand 9-4 voor Oranje en hadden de Polen hun eerste time-out al genomen. De Nederlandse 6:0 dekking stond weer als een huis en de Polen hadden ontzettende moeite tot goede kansen te komen. En als die er al waren dan was er altijd nog Tess Wester. In de aanval liep het ook gesmeerd voor Oranje. Groener bracht Yvette Broch en Lois Abbingh en de Poolse coach liet de 5:1 dekking voor wat het was en schakelde terug naar een 6:0. Het is dat Polman en Abbingh allebei hun penalty gestopt zagen worden anders was Oranje al verder uitgelopen. De ploeg speelde agressief, fel en snel naar voren. Na 22 minuten was de stand 11-6 door een doelpunt van Laura van der Heijden. Nederland behield het gaatje van 5 doelpunten en beide ploegen gingen rusten met een 14-9 stand.

Tweede helft

Nederland begon sterk aan de tweede helft. Kelly Dulfer en Lois Abbingh scoorden en Wester keerde een strafworp. Oranje ging door met waar het in de eerste helft mee begonnen was. Een agressieve dekking en een snelle tegenaanval. Via Snelder en Groot kwam de ploeg op 18-11 en kreeg Polen een tijdstraf. Oranje profiteerde daar meteen van en via een mooie goal van Malestein werd het 19-11. De Polen namen al na vier minuten in de tweede helft een time-out. De Poolse coach wisselde zijn keeper voor een extra veldspeelster maar dat had weinig effect. Nederland veroverde de bal en Abbingh kon eenvoudig scoren met de veldspeelster in het doel. In de aanval erop kon zelfs keepster Tess Wester een doelpunt maken. Ze gooide de bal in één streep in het Poolse doel. Dat Oranje de wedstrijd ging winnen was inmiddels wel duidelijk, na 45 minuten was de stand 25-13. Een stapje terug deed het team van Henk Groener echter niet. Het wilde duidelijk met een zo groot mogelijk verschil winnen, zodat de Zweden later op de avond en wel hele moeilijke opgave kregen tegen Cuba. Via doelpunten van Yvette Broch en twee van Lois Abbingh was de stand na 52 minuten inmiddels 28-15. Oranje werd daarna wel iets slordiger. Het scoorde even niet meer en de Polen konden twee keer eenvoudig scoren. Bondscoach Henk Groener nam daarop een time-out om zijn ploeg voor de laatste vijf minuten nog even op scherp te krijgen. Estavana Polman zorgde er met twee doelpunten voor dat Oranje op elf verschil bleef staan. Polen maakte er in de laatste minuut nog wel 30-20 van, maar na een time-out van Oranje bepaalde de sterk spelende Laura van der Heijden de eindstand op 31-20. Oranje deed daarmee hele goede zaken met het oog op de poulewinst, want Zweden moet nu met maar liefst 34 doelpunten verschil van Cuba winnen om Oranje nog voorbij te gaan.

Evenals tegen Zweden werd keepster Tess Wester uitgeroepen tot Player Of The Match.