Skip to main content

Stoïcijnse Schanssema: “Ik geloof wel in een medaille”

Na vier WK-wedstrijden is Jong Oranje al zeker van de kwartfinale. Door veertig procent van alle ballen te stoppen heeft de 19-jarige Bianca Schanssema een belangrijk aandeel in de succesvolle openingsweek van het Nederlands team op het eindtoernooi in Noord-Macedonië.

Advertentie

Door de overwinning van Jong Oranje op Egypte (20-17) en Zwitserse zege op Roemenië weten Schanssema en haar teamgenoten al dat op donderdag de kwartfinale in Skopje op de agenda staat. “Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn. We hebben al veel aspecten moeten inzetten: doorzettingsvermogen, terug knokken, aan ons plan houden en de knop omzetten”, aldus de doelvrouw.

Tijdens de eerste partij in de hoofdfase maakte Schanssema het uur onder de Nederlandse lat vol. Ze maakt in Noord-Macedonië een onverstoorbare indruk. Met 36 stops staat de 1 meter 90 lange keepster hoog in de lijstjes. “Ik ben rustiger in het doel geworden en wil voor vertrouwen bij mijn dekking zorgen. Natuurlijk baal ik wel eens, maar dat wil ik niet uitstralen.”

København Håndbold
Een jaar geleden sloot Schanssema aan bij de Deense eredivisionist København Håndbold. In de eerste seizoenshelft bleven in de hoofdstad veel speelminuten uit voor de jonge Zuid-Hollander. “Maar dat wist ik toen ik tekende”, vertelt Schanssema die in Kopenhagen voor langere tijd vastligt. “Op de training leer ik van veel goede speelsters om me heen. Het is allemaal zo professioneel. Aan het eind van het jaar heb ik steeds vaker onder de lat gestaan.”

Advertentie

“Vooral mentaal heb ik een ontwikkeling doorgemaakt. Je wordt in het buitenland bij zo’n grote club snel volwassen. Als ik nu een fout maak, laat ik m’n kop niet meteen hangen”, legt Schanssema uit. “Dat brengt rust en zelfvertrouwen. Voor mezelf, maar ook de speelsters voor me.”

Nikki van der Vorst
In eigen land keepte Schanssema, die op het wereldkampioenschap een duo met Nikki van der Vorst vormt, voor Velo en Quintus. Al vroeg kwam ze bij bondscoach Per Johansson op de radar te staan. Anderhalf jaar geleden debuteerde de tiener tijdens de Golden League in Noorwegen in de A-ploeg.

“We zitten lekker in het toernooi”, vervolgt Schanssema over het WK U20. “Nu komen we in de fase van het toernooi dat het er echt om gaat, maar ook dat iedereen van elkaar kan winnen. Ik geloof wel in een medaille. Er loopt genoeg talent bij ons rond en dat moeten we op het juiste moment combineren.”

Zweden ontlopen?
Morgenmiddag om 13:30 speelt Jong Oranje met Zwitserland, ook nog ongeslagen in Skopje, om de eerste plaats in hoofdgroep één. “Dan ontloop je de nummer één van de hoofdgroep waarmee we kruisen”, weet de stabiele factor tussen de palen. Schanssema besluit onverstoorbaar: “Ik probeer het team gewoon te helpen.”

In hoofdgroep 3 staat Zweden op één en daarna komen Frankrijk en Duitsland. Eerst Nederland – Zwitserland. Het WK-duel is morgen opnieuw te zien op Viaplay.

Foto: Hank Prijs

Advertentie