Skip to main content

Struijs na EK-debuut: “Ik moet leren ‘ons’ te zeggen”

Tegen Noord-Macedonië maakte Maxime Struijs (28) haar EK-debuut. Tevreden over haar rol bij Oranje is de spelverdeler nog niet, maar wel maakt de interlandperiode de speelster van het Duitse SV Union Halle-Neustadt gretiger.

Advertentie

Samen met jongelingen Kim Molenaar en Pipy Wolfs is Struijs nieuw bij de nationale ploeg. Tijdens de eerste Golden League in Denemarken mocht ze zich voor het eerst aan bondscoach Per Johansson laten zien. “Harma (Van Kreij, red.) was geblesseerd waardoor ik aansloot. In Denemarken heb ik een kans gekregen en deze ook kunnen pakken, denk ik”, vertelt Struijs met enige aarzeling.

Door afwezigen in de opbouwrij kwam Struijs bij Johansson in beeld. “Lois Abbingh is natuurlijk zwanger en Larissa Nusser geblesseerd. Natuurlijk heb ik een beetje geluk, maar dat maakt deze ervaring niet minder bijzonder. Ik kijk mijn ogen uit in Skopje. Alle meiden in het team zijn zo met handbal bezig. Daar leer ik heel erg veel van.”

Opeens last van zenuwen
Sinds de zomer speelt Struijs voor SV Union Halle-Neustadt. Met één punt de nummer voorlaatst in Duitsland. “In de Bundesliga loopt het nog niet goed met de ploeg. Teamgenoten waren dan ook wel verbaasd dat ik me bij Oranje mocht melden. Ik weet niet eens of ze mijn wedstrijden op het EK wel volgen. De trainer van de ploeg wel. Die hoopt dat ik alle ervaringen weer meeneem naar Duitsland.”

Advertentie

“Ik ben nog bezig alle indrukken in me op te nemen. Toen ik tegen Noord-Macedonië mocht invallen kreeg ik opeens last van zenuwen. Boem, stond ik daar opeens met de bal in de hand. Terwijl ik bij de club niet snel van slag ben”, gaat Struijs verder. “Het is allemaal nieuw voor me en ook goed! Dit is heel andere koek en ik praat de hele dag over handbal. Ik blijf maar leren.”

In eigen land speelde Struijs voor VOC, DOS en Nieuwegein voor ze in 2014 naar Duitsland verhuisde. Bij HSG Bad Wildungen Vipers kroop Struijs in de rol van topscorer. Na vier seizoenen tekende de middenopbouwer bij SV Union Halle-Neustadt.

Het spel draaiende houden
Haar EK-deelname noemt Struijs nog een beetje onwerkelijk. “Ik moet leren ‘ons’ te zeggen. Dat vertelt kamergenoot Inger Smits me. Als ik over Oranje praat zeg ik nog altijd ‘jullie’”, lacht ze. “Groeien wil ik. Wanneer het EK voor mij geslaagd is? Als Per naar zijn wissels kijkt en mij met een zeker gevoel kan inzetten. Dat ik opbouwers even rust kan geven en op midden het spel draaiende houd. Ik denk dat ik passend van waarde ben.”

Met de hoofdfase van het Europees kampioenschap in het verschiet wil Struijs iets betekenen voor de nationale ploeg. “Nu weet ik zeker dat ik nog niet alles in dit wereldje heb gezien. Dit EK maakt me nog gretiger”, besluit de brunette. “Ik hoop na het EK bij de club terugkeren en het gevoel dat ik hier ervaar over te dragen.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie