Skip to main content

Ten Holte over stevige concurrent: ‘De beste zal tijdens het WK keepen’

Yara ten Holte (24) is niet één van de twee keepers in de WK-selectie, maar bondscoach Per Johansson heeft ervoor gekozen drie doelvrouwen mee te nemen naar Denemarken. Dat wordt dringen. “We kunnen het goed vinden en dat is belangrijk.”

Advertentie

50, 40, 30. Zo waren de speelminuten afgelopen weekend in het tweeluik met Hongarije verdeeld onder de keepsters. Ten Holte stond het meest lang tussen de palen en werd zaterdagavond in Rotterdam naar voren geroepen als matchwinner. “Natuurlijk wil ik het liefst op het WK spelen”, begint ze. “Maar het is vooral belangrijk dat de verdediging een goede doelvrouw achter zich heeft staan.”

Samen met Tess Lieder en Rinka Duijndam vormt Ten Holte in Frederikshavn het keeperstrio. Ze stralen door elkaar tijdens de wedstrijden veel op te zoeken ook uit een team te zijn. “We kunnen het goed vinden en dat is belangrijk”, wil de goalie van het Deense Odense Håndbold kwijt. “Nederland kan trots zijn op drie van zulke keepers. We spelen allemaal voor een topclub.”

Weer in de Champions League
Door haar transfer naar Denemarken is Ten Holte weer actief in de Champions League. Ook Duijndam laat zich met Györ in het kampioenenbal zien. Alleen Lieder met Borussia Dortmund ontbreekt in de grootste clubcompetitie van Europa.

Advertentie

“Ik wil zelf graag spelen. Als dat niet het geval is, hoop ik dat mijn vervanger er stevig staat. Ja, echt. Het is een teamsport en als ploeg hebben we dromen en doelen”, vervolgt Ten Holte die bij de club gewend is op haar beurt te wachten. Deens international Althea Reinhardt is bij Odense Håndbold de rivaal van de blondine.

Nog geen medaille
Sinds twee jaar is Ten Holte helemaal onderdeel van de nationale ploeg. Toen Lieder vorig jaar het EK door zwangerschap moest laten schieten, werd Ten Holte onder de huidige bondscoach de eerste keus. “Ik heb nog geen medaille en wil die heel erg graag”, is ze duidelijk. “Iedereen is weer aan het genieten, geloof ik. Dat was de afgelopen jaren net wat anders.”

Vanaf de bank zag Ten Holte Oranje zondagmiddag van Hongarije verliezen. Met Lieder en Duijndam ieder een helft binnen de lijnen werd het 32-34 voor de oefenpartner.

Donderdagavond om 18:00
Ten Holte voelt veel verbinding. Dat betekent niet dat ze op het wereldkampioenschap zo maar haar plekje afstaat. Met een bijrol neemt de doelvrouw geen genoegen. “Je werkt niet voor niets heel hard”, besluit de Oranjedame. “De beste zal tijdens het WK keepen en ik hoop dat te zijn.”

Nederland reist vandaag af naar Denemarken. Over twee dagen opent Oranje het eindtoernooi met de groepswedstrijd tegen Argentinië. De partij is vanaf 18:00 te zien op Viaplay.

Foto: FotoReza

Advertentie