Skip to main content

Ten Velde en Smit gaan niet nog een keer hun plekje afstaan

In de nieuwste uitgave van het Handbal Inside Magazine zijn jonge internationals op de hoek Rutger ten Velde (23) en Alec Smit (21, op de foto) duidelijk: ze gaan niet nog eens hun plekje bij de nationale ploeg afstaan. Een greep uit het stuk in het blad.

Advertentie

Ben je tevreden over je positie binnen de nationale ploeg?
Alec Smits (A): Bobby Schagen is de beste rechterhoek die op dit moment in Nederland rondloopt. Dat laat hij wekelijks zien, ook in de Bundesliga. Ook in Duitsland heeft hij een naam opgebouwd. Ik ben op dit moment tevreden met mijn positie als nummer twee en hoop deze vast te kunnen houden. 
Rutger ten Velde (R): Ik krijg veel meer speelminuten dan anderhalf jaar geleden. Ik merk dat de bondscoach steeds meer vertrouwen in mij heeft waardoor ik bij Oranje ook steeds zekerder in het veld staat. Daarnaast is het fijn dat ik mag samenwerken met positiegenoot Jeffrey Boomhouwer. Hij heeft meer ervaring en daar kan ik van leren. 
A: Ik stippel mijn eigen route uit en denk dat het team waarin ik speel heel belangrijk is voor mijn interlandcarrière. Als ik stappen kan blijven zetten bijvoorbeeld door op den duur in nog grotere competities te gaan spelen, dan wordt mijn waarde voor het Nederlands team ook groter. 

Wat is je waarde bij Oranje?
A: Imiteren heeft geen zin. Ik probeer op deze leeftijd nog zo veelzijdig mogelijk te worden. Als ik dan toch een kwaliteit moet noemen die eruit springt: ik denk dat ik een constante factor ben. In de dekking ben ik fel en aanvallend ben ik betrouwbaar. Ze kunnen me niet vaak betrappen op iets doms.
R: We hanteren vaker een 5-1-dekking waarbij het van belang is dat je als hoekspeler veel meters maakt. Ik denk dat ik dat onder de knie heb. Ook kan ik, net als Jeffrey, heel gevaarlijk zijn in de break-out. Dat kan makkelijke goals opleveren. 
A: Veel hoekspelers kicken op doelpunten maken en het succesgevoel. Ik kan ook genieten van een goede verdedigende actie vanuit de hoek. Misschien vind ik een goede tackle nog wel mooier dan een knap doelpunt.

Benieuwd naar het hele interview? Hier kun je, je abonneren op het enige handbalblad van het land.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie