Skip to main content

Terugblik: Abbingh is scherp, dekking zoekende

Met elf treffers was Lois Abbingh namens Oranje op het WK op schot tegen Angola. De nationale ploeg kwam tegen de Afrikanen iets beter voor de dag dan tijdens de valse start tegen Slovenië.

Advertentie

Scherpte
Tegen Angola maakte Nederland voor de goal een scherpere indruk. Abbingh kwam tot elf doelpunten en wist onder meer al haar zes strafworpen te verzilveren. Ook Van der Heijden, die tegen Slovenië één uit zes maakte, toonde beterschap (5/7).

Dekking
Aan de meer offensieve verdediging van Oranje moet nog flink gesleuteld worden. Speelsters zijn vaak laat, waardoor ook het blok zeer kwetsbaar is. Angola scoorde in Kumamoto tien keer van buiten de stippellijn.

Dulfer
Tegen Angola zat Kelly Dulfer wel op de bank, maar was niet inzetbaar. De beste verdediger van het EK in 2018 kampt met knieklachten. Ook tegen Cuba zal Dulfer niet in actie komen. Zo moet Manu Mayonnade in de dekking schakelen.

Puntensysteem
De overwinning op Angola is vooral goed voor het gevoel van de Oranjedames. Of Nederland veel opschiet met de behaalde punten tegen de Afrikanen moet blijken. De top-3 van poule A dringt met de punten die behaald zijn tegen de andere twee hoogvliegers uit de groep door tot de hoofdfase.

Angola verloor ook de openingswedstrijd van Servië en lijkt zo geen rol van betekenis te spelen in de groep, waardoor Oranje de punten wel eens zou moeten wegstrepen. Na Cuba staan de cruciale poulepartijen tegen Servië én Noorwegen op het programma.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie