Skip to main content

The show must go on

By 28 december 2021december 29th, 2021Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Met een aflopend contract en twee nieuwe, aangekochte concurrenten weet Jeffrey Boomhouwer (33) hoe laat het bij zijn Duitse club Bergischer HC is. De showmaker van Oranje kan dan ook niet wachten tot het EK in Hongarije om te laten zien waartoe hij in staat is.

Advertentie

In de Bundesliga is een minder grote rol weggelegd voor Boomhouwer. De afgelopen jaren voor MT Melsungen en Bergischer HC viel hij op door uitmuntende goals. Nu moet Boomhouwer vaker zitten dan hij lief is. “Ik voel me eigenlijk heel goed en dan is het wel eens balen”, geeft de Noord-Hollander eerlijk toe. Op bezoek bij HSV (26-27 zege) scoorde de linkerhoekspeler van het Nederlands team er gisteravond eentje in de Bundesliga.

Een jaar geleden verlengde Boomhouwer nog bij Bergischer HC. “Toen is gekozen voor een één-plus-één-contract. Als de club de optie voor de zomer wil lichten zit ik hier met mijn gezin nog tot 2023. Ik zie dat wel zitten dan kunnen de kinderen hier naar school, maar vanuit de club blijft het stil. Ze hebben twee jonge, Duitse jongens gehaald voor mijn positie. Dan is het een optelsom.”

Sport met werk combineren
Boomhouwer is nog speler van Bergischer HC, maar weet dat hij na het EK in januari 2022 verder kijken moet. “Als je de dertig passeert ga je al nadenken over de toekomst. Je weet dat er een omslagpunt komt. Zeker in de Bundesliga waar het niveau ieder jaar hoger lijkt te liggen”, vertelt de international. “Als er iets moois komt uit Duitsland is dat zeker de moeite waard, maar ik heb ook in Nederland al gesprekken gevoerd. Misschien ga ik de sport combineren met werk. Dan kan ik met mijn gezin een vast plekje vinden.”

Advertentie

De waarheid is soms hard, maar teneergeslagen is Boomhouwer niet. Op het veld speelt hij frank en vrij en zo praat hij ook over zijn vak. “Ik verheug me nu al op de openingswedstrijd op het EK in Boedapest tegen Hongarije”, klinkt het opgetogen. Op het Europees kampioenschap zit Nederland in een groep met het thuisland, IJsland en Portugal. “Die Hongaren zijn gek. Dan staan er straks twintigduizend naar ons te schreeuwen. Ik denk dat we op het EK moeten laten zien dat we mooi handbal kunnen spelen.”

Doordat Boomhouwer gisteren nog in de Bundesliga aan de bak moest, laat hij de 4 Nations Cup aan zich voorbijgaan. De Oranjemannen oefenen de aankomende dagen in Gdansk tegen Japan, Tunesië en thuisland Polen. Bondscoach Erlingur Richardsson kan tijdens de 4 Nations Cup hoekspelers Rutger ten Velde (TuS Ferndorf) en Tommie Falke (Sporting Pelt) inzetten.

Energie verdelen
“Over punten op het EK in Hongarije halen praten vind ik gevaarlijk. Ook IJsland en Portugal zijn sterk”, gaat Boomhouwer verder. “Natuurlijk zit Oranje in de lift. Dit is ons tweede grote toernooi. Veel jongens nemen de ervaring van Trondheim mee. Je weet beter hoe zo’n week verloopt en kunt je energie gaan verdelen.”

Twaalf jaar geleden in 2009 speelde Boomhouwer zijn allereerste A-interland. De teller sluipt richting de 100. “Als m’n vrouw het goed blijft vinden, blijf ik graag met deze groep spelen”, lacht Boomhouwer. “Het is een mooi team dat er nu staat. Meer dan ooit staan de neuzen dezelfde kant op. Er is sprake van een gezonde concurrentiestrijd. Bij het Nederlands team vind ik het niet erg als ik langer moet zitten.”

Op het EK twee jaar geleden in Trondheim maakte Boomhouwer misschien wel de mooiste van het eindtoernooi. Een vliegerpass van hoekcollega Bobby Schagen rondde de ‘showmaker’ achter zijn rug langs af. Spaanse goalie Rodrigo Corrales speelde een sterke pot, maar moest op de trucbal van Boomhouwer passen.

Aalsmeer op de sneltoets
“Met jongens als Luc Steins en Kay Smits krijgen we veel meer aanzien. We zijn niet voor niets uitgenodigd voor een oefentoernooi met Noorwegen en Denemarken. Dat was zes à zeven jaar geleden ondenkbaar”, legt Boomhouwer uit over de toekomst van de nationale ploeg. “Er wordt anders naar ons gekeken en naar Nederlandse spelers. Luc en Kay openen ook deuren voor anderen. Ik heb het jarenlang op het tweede niveau van Duitsland moeten laten zien. Voor jongens die na mij komen liggen er hopelijk grotere kansen.”

Waar Boomhouwer na de zomer speelt, is nog onduidelijk. Natuurlijk staat oude liefde Aalsmeer op de sneltoets. Maar mogelijk is Duitsland de technisch begaafde Oranjeheer nog niet beu.

Foto: FotoReza

Advertentie