Skip to main content

Tieners Speckmann en Van Ophem aan het begin van iets nog mooiers

By 15 juli 2021juli 24th, 2021Achtergrond, Artikelen, Beach Handball, Voorpagina

Twee jaar geleden werden ze met Jong Oranje opeens vierde van Europa en nu staan Silas Speckmann (18, links op de foto) en Thomas van Ophem (19) al tussen de senioren op het EK Beach Handball in Varna. De tieners kijken hun ogen uit en willen in het tenue van de nationale ploeg ooit eens in de top-5 komen.

Advertentie

Tijdens het kampioenschap onder 17 in 2019 waren Speckmann en Van Ophem er al bij. Sterker nog: eerstgenoemde werd in Polen uitgeroepen tot ‘MVP’. “Ik heb geen schrik, ben niet bang”, lacht Speckmann. Nu is hij een van de tien internationals die namens Nederland uitkomt op het eindtoernooi in Varna. 

Zijn atletisch vermogen valt op en zeker tegen Rusland (nipt 2-0 verlies) maakte Speckmann het waar. “Ik heb tegen hen genoten”, vertelt de jongeling uit het Overijsselse Borne. “Heb m’n eigen kansen gepakt en anderen met bijvoorbeeld een vlieger vrij kunnen spelen. Je moet ook je actie blijven opzoeken, vind ik. Ook al zijn deze tegenstanders een stuk langer dan twee jaar geleden. Maar dat ben ik in de zaal in Duitsland bij HSG Nordhorn-Lingen wel gewend.”

Vergeten te belonen
Van Ophem hoort zijn maatje met een glimlach aan. De lange blokker uit Holten, in de zaal spelend voor Feyenoord Handbal, focust zich in Varna op de verdediging. “Ik ben in Apeldoorn bij Achilles gedrild om altijd mee te springen. Als dat goed gaat begin je het ook nog leuk te vinden”, legt Van Ophem uit. Ondanks dat Nederland in de poulefase drie keer heeft verloren, heeft hij genoten. “We zijn ons vergeten te belonen, denk ik.”

Advertentie

Om ervaring op te doen ging Van Ophem vorige maand met het Tilburgse Camelot mee naar de EBT Finals. “Ik heb geleerd om als team in de dekking te functioneren. Met z’n drieën. Als dat dan lukt is dat heel gaaf”, klinkt het opgetogen. “Ik praat veel met onze aanvoerder Jasper (Robben, red.). Het EK is een unieke ervaring.”

Stijgende lijn
“De hoogst haalbare plaats is nu plek negen. Dan hoor je toch bij de beste tien landen van Europa”, weet Speckmann. Hij wil nog heel veel meer laten zien. Van Ophem vult aan: “We moeten ons op dit EK laten zien. Dat hebben we gedaan en hebben complimenten ontvangen, maar het is nog niet voldoende.”

Als het niet dit jaar in het zand in Varna gebeurt, hoopt het duo in de toekomst Nederland nog beter op de kaart te zetten. “We maken nu al veel mee en doen ervaring op. Als er nog meer goede jongens bij gaan komen kunnen wij onze ervaring delen. Ik hoop dan een plaats in de top-5 te behalen”, zegt Speckmann met bravoure. “De stijgende lijn moeten we doortrekken. Dit kan het begin zijn van iets heel moois”, besluit Van Ophem.

Foto: Eelco Schaap

Advertentie