Skip to main content

Tijsterman benadrukt: Geen samenwerking tussen HandbalAcademie en TV Cloppenburg

Na de laatste aflevering van Spielmacher is ook het Noordhollands Dagblad in de Cloppenburg-gate gedoken. De krant heeft verschillende hoofdrolspelers om uitleg gevraagd.

Advertentie

Tom Zwarthoed (Volendam) en Thomas Houtepen (Aalsmeer) vertrekken nog voor hun twintigste naar het buitenland. De jongens van de HandbalAcademie ruilen de vaderlandse competitie in voor het Duitse TV Cloppenburg dat uitkomt in de derde Bundesliga.

Met vermeende hulp uit Arnhem zou het duo de weg naar Duitsland hebben gevonden. Kwalijk vinden de Noord-Hollandse topclubs. Joost Ooms van Volendam in het Noordhollands Dagblad: “Het niveau van de derde Bundesliga is echt niet hoger en het zou betekenen dat wij als clubs zelf niet in staat zijn om talenten de ruimte voor hun ontwikkeling te bieden.”

Kans grijpen
Voor de clubs uit de HandbalNL League is de overgang van de talenten, in hun ogen nog lang niet rijp genoeg voor een stap naar het buitenland, een verrassing. Dat de Handbalacademie van het NHV een rol bij de transfers zou hebben gespeeld, verhoogde de verontwaardiging. Voorzitter van Aalsmeer Mike van der Laarse is enorm teleurgesteld in de gang van zaken: “De spelers gaan er op achteruit.”

Advertentie

Na een seizoen bij Volendam vertrekt Zwarthoed alweer. “Mijn doel was om binnen nu en twee jaar een stap naar het buitenland te zetten”, legt de 19-jarige hoekspeler uit. “Ik heb veel minuten kunnen maken, maar toen kwam dit op mijn pad. Ondanks dat ik het heel erg naar mijn zin had bij Volendam, vond ik dit een kans die ik moest grijpen. Mijn mening is dat je in Duitsland, zelfs op het derde niveau, sneller gezien wordt dan in de BENE-League.”

Begeleiden naar de top
Technisch directeur van het NHV Monique Tijsterman wil benadrukken dat er van een samenwerking tussen de HandbalAcademie en TV Cloppenburg geen sprake is: “Wanneer een talent er klaar voor is, proberen wij diegene op een juiste manier te begeleiden in de volgende carrièrestap. Uiteraard vinden we het jammer dat een talent op steeds jongere leeftijd de stap naar het buitenland maakt. Dat maakt het niveau in Nederland niet beter.”

In de derde Bundesliga heeft TV Cloppenburg de promotiepoule niet gehaald. De club waar oud-bondscoach van Polen en ook VfL Oldenburg Leszek Krowicki aan het roer staat speelt om een plekje in het bekertoernooi van volgend seizoen. Afgelopen weekend verloor TV Cloppenburg de eerste groepswedstrijd met 47-21 van TSV Altenholz.

Adviezen
Zwarthoed laat zich niet gek maken en reageert schouderophalend op de commotie rond zijn transfer en die van Houtepen: “Bij elke stap die je zet, zijn er meerdere opties mogelijk. Er zijn meerdere wegen naar de top. Iedereen geeft adviezen en het is aan jezelf wat je ermee doet. Ik heb veel naar de mensen die dicht bij me staan geluisterd. Er wordt veel over gezegd en geschreven, maar ik laat het lekker gaan. Ik ben er van overtuigd dat dit een goede stap voor mij is.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie